Reklama
Czas przygotowania: 30 min
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 2 pęczki koperku
  • 1,5 l domowego wywaru z jarzyn lub rosołu
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki
  • 2 duże mięsiste pomidory
  • 2 łyżki masła
  • 3 płaskie łyżki mąki
  • szczypta kurkumy
  • szczypta lubczyku
  • sól
  • pieprz
Reklama

Naleśniki:

  • 2 duże jajka
  • 4 łyżki wody
  • czubata łyżka mąki kukurydzianej
  • szczypta kurkumy
Przygotowanie:

Pyszna zupa z mnóstwem koperku, pomidorami i kremówką.

  1. W garnku na maśle przesmaż lekko mąkę.
  2. Cały czas mieszając, cienkim strumieniem dolej stopniowo zimny bulion. Wsyp posiekany koperek. Zagotuj.
  3. Wlej śmietanę kremówkę.
  4. Dodaj obrane i pokrojone w kostkę pomidory.
  5. Wsyp szczyptę kurkumy, dopraw solą, pieprzem i lubczykiem. Zagotuj.
  6. Jajka rozmieszaj z wodą, szczyptą soli i kurkumy. Dodaj mąkę.
  7. Na oleju usmaż 2 niezbyt duże naleśniki.
  8. Gorące zwiń, pokrój w plasterki, nadziej na wykałaczki.
  9. Podawaj razem z zupą.

Zobacz też inne przepisy na wyborne zupy:

Krem z porów

Szparagowy krem z bazylią

Reklama

Zupa z groszku z pomarańczą

Reklama
Reklama
Reklama