Zupa koperkowa z pomidorami - przepis, składniki i przygotowanie
Pachnąca i smakowita, z roladkami z naleśników

Opublikowano: 30.05.2016, 00:37
Reklama
Czas przygotowania: 30 min
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 2 pęczki koperku
- 1,5 l domowego wywaru z jarzyn lub rosołu
- 1/2 szklanki śmietany kremówki
- 2 duże mięsiste pomidory
- 2 łyżki masła
- 3 płaskie łyżki mąki
- szczypta kurkumy
- szczypta lubczyku
- sól
- pieprz
Reklama
Naleśniki:
- 2 duże jajka
- 4 łyżki wody
- czubata łyżka mąki kukurydzianej
- szczypta kurkumy
Przygotowanie:
Pyszna zupa z mnóstwem koperku, pomidorami i kremówką.
- W garnku na maśle przesmaż lekko mąkę.
- Cały czas mieszając, cienkim strumieniem dolej stopniowo zimny bulion. Wsyp posiekany koperek. Zagotuj.
- Wlej śmietanę kremówkę.
- Dodaj obrane i pokrojone w kostkę pomidory.
- Wsyp szczyptę kurkumy, dopraw solą, pieprzem i lubczykiem. Zagotuj.
- Jajka rozmieszaj z wodą, szczyptą soli i kurkumy. Dodaj mąkę.
- Na oleju usmaż 2 niezbyt duże naleśniki.
- Gorące zwiń, pokrój w plasterki, nadziej na wykałaczki.
- Podawaj razem z zupą.
Zobacz też inne przepisy na wyborne zupy:
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama