Reklama
Ilość kalorii: 300
Czas przygotowania: 30 min
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 1 litr bulionu warzywnego,
  • pół litra mleka,
  • 60 dag kalafiorów,
  • 20 dag pieczarek,
  • 2 żółtka,
  • 2 płaskie łyżki mąki,
  • koperek,
  • sól,
  • pieprz,
  • sok z cytryny,
  • olej lub masło do smażenia.
Reklama
Przygotowanie:

Zupa po belwedersku to tak naprawdę zupa kalafiorowo-pieczarkowa. Możesz zaserwować ją jako zupę krem lub podać z cząstkami pieczarek. Dostosuj konsystencję do własnych preferencji. Najważniejszym elementem zupy belwederskiej jest podsmażenie pieczarek na rumiany kolor przed dodaniem ich do bulionu z kalafiorem. Wypróbuj ten nietypowy przepis na zupę kalafiorową i zachwyć gości lub rodzinę.

Sposób przygotowania:

  1. Oczyszczonego i umytego kalafiora podziel na różyczki.
  2. Ugotuj kalafiora w bulionie.
  3. Umyte pieczarki pokrój w paski. Usmaż na oleju lub maśle.
  4. Wsyp do zupy podsmażone pieczarki.
  5. Dolej mleko. Lekko podgotuj.
  6. Mąkę wymieszaj z rozgrzanym olejem i żółtkami tworząc zasmażkę. Dodaj do zupy. Zagotuj.
  7. Wsyp posiekany koperek.
  8. Dodaj przyprawy do smaku i serwuj zupę po belwedersku w płaskich naczyniach, posypaną koperkiem.
Reklama

Czytaj także:
Pyszna zupa o smaku... pizzy? Zobacz ten szybki i prosty sposób na zupę a'la pizza
Zupy na lato. Poznaj najlepsze przepisy na ciepłe dni
Wiosenne zupy: wykorzystaj te przepisy i poczuj się rześko

Reklama
Reklama
Reklama