Zupa po belwedersku - przepis na wykwintną zupę kalafiorową z nietypowym dodatkiem
Zupa po belwedersku to zupa kalafiorowa z pieczarkami o kremowej i bogatej konsystencji. Zupa po belwedersku jest zagęszczona zasmażką z żółtek i mąki. Przyprawiona jest solą, pieprzem, sokiem z cytryny i siekanym koperkiem. To ciekawa wersja zupy kalafiorowej inaczej.
Ilość kalorii: 300
Czas przygotowania: 30 min
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 1 litr bulionu warzywnego,
- pół litra mleka,
- 60 dag kalafiorów,
- 20 dag pieczarek,
- 2 żółtka,
- 2 płaskie łyżki mąki,
- koperek,
- sól,
- pieprz,
- sok z cytryny,
- olej lub masło do smażenia.
Przygotowanie:
Zupa po belwedersku to tak naprawdę zupa kalafiorowo-pieczarkowa. Możesz zaserwować ją jako zupę krem lub podać z cząstkami pieczarek. Dostosuj konsystencję do własnych preferencji. Najważniejszym elementem zupy belwederskiej jest podsmażenie pieczarek na rumiany kolor przed dodaniem ich do bulionu z kalafiorem. Wypróbuj ten nietypowy przepis na zupę kalafiorową i zachwyć gości lub rodzinę.
Sposób przygotowania:
- Oczyszczonego i umytego kalafiora podziel na różyczki.
- Ugotuj kalafiora w bulionie.
- Umyte pieczarki pokrój w paski. Usmaż na oleju lub maśle.
- Wsyp do zupy podsmażone pieczarki.
- Dolej mleko. Lekko podgotuj.
- Mąkę wymieszaj z rozgrzanym olejem i żółtkami tworząc zasmażkę. Dodaj do zupy. Zagotuj.
- Wsyp posiekany koperek.
- Dodaj przyprawy do smaku i serwuj zupę po belwedersku w płaskich naczyniach, posypaną koperkiem.
Czytaj także:
Pyszna zupa o smaku... pizzy? Zobacz ten szybki i prosty sposób na zupę a'la pizza
Zupy na lato. Poznaj najlepsze przepisy na ciepłe dni
Wiosenne zupy: wykorzystaj te przepisy i poczuj się rześko