POLECAMY

Zupa ogórkowa

Na maśle podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulkę , drobno posiekany lub zmiażdżony czosnek. Ogórki zetrzeć na grubych oczkach wrzucić do cebuli czosnku - przesmażyć .Tak przesmażone ogórki dołączyć do wywaru. Ziemniaki obrać pokroić w drobną kostkę i dorzucić do zupy.

Składniki

  • ok 1,5 l. wywaru warzywnego albo rosołu
  • 7-8 większych ogórków kiszonych

  • średnia cebula
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła
  • 100 ml śmietany słodkiej
  • 3 ziemniaki
  • maggi

Sposób przygotowania

Wywar zagotować.

Na maśle podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulkę , drobno posiekany lub zmiażdżony czosnek. Ogórki zetrzeć na grubych oczkach wrzucić do cebuli czosnku - przesmażyć .Tak przesmażone ogórki dołączyć do wywaru. Ziemniaki obrać pokroić w drobną kostkę i dorzucić do zupy.

Kiedy ziemniaki będą miękkie zrobić zawiesinę z mąki i śmietany i powoli wlewać do zupy ciągle mieszając , doprawić do smaku-zagotować.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (8)
/7 lat temu
Ja gotuję jeszcze inaczej ,robię wywar mięsno-warzywny,dodaje ziemniaki w kostkę pokrojone,na końcu starte obrane ze skórki ogórki,oraz zmiażdżony ząbek czosnku,jak wszystko jest miękkie doprawiam przyprawką znakomitą,oraz śmietaną.
/7 lat temu
Zupa smaczna. Ja gotuję ją trochę inaczej najpierw wywar mięsny z warzywami, warzywa miksuję, potem dodaję ziemniaki pokrojone w kostkę, a ogórki przesmażam na maśle tak długo aż odparuje woda, łącze to wszystko, koperek, śmietana i gotowe.
/7 lat temu
moja zupka wyszła swietnie i popieram luisia ziemniaki lepiej ugotowac osobno ale co do smietany to ja zawsze robie tak ze jak zupka wrze odkladam garnek na bok dodaje smietane i wstawiam spowrotem na gaz i smietana nigdy mi sie nie zwarzy:)na koniec posiekany koperek i mozna jesc:):)polecam zupka piko belo
POKAŻ KOMENTARZE (5)