Przygotowanie ok. 60 min * 1 porcja – ok. 240 kcal
Składniki na 4 porcje zupy ogórkowej:
- 30 dag wieprzowiny
- 1 listek laurowy
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 1 marchewka
- kawałek selera
- pół cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 20 dag startych kwaszonych ogórków (można je kupić w folii, słoiku lub zetrzeć własnoręcznie)
- 2 łyżki masła
- 2 ziemniaki
- koperek
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- Mięso opłucz, zalej 1,5 l zimnej wody. Zagotuj, zdejmij szumowinę. Dodaj listek laurowy i ziele angielskie, gotuj 15 min.
- Dodaj seler, cebulę, startą marchewkę, pieprz i trochę soli, gotuj 10 min.
- Ogórki przesmaż na maśle, dodaj do zupy razem z czosnkiem. Gotuj 10 min. Zupę ogórkową dopraw, posyp posiekanym koperkiem. Podawaj z oddzielnie ugotowanymi ziemniakami.
Smaczne i szybkie zupy - forum >>