Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 1 l jasnego piwa
- kawałek skórki chleba
- 250 ml kwaśnej śmietany
- 4 żółtka
- 4 kromki chleba
- 10 dag tłustego białego sera
- cukier
- cynamon
- laska wanilii
Przygotowanie:
Zobacz przepis na staropolską polewkę piwną! Podobno to właśnie od niej w XVII wieku rozpoczynało dzień wielu Polaków. Ten sycący posiłek był w tym czasie uważany za pożywne śniadanie, można go więc nazwać odpowiednikiem obecnej zupy mlecznej ;-)
- W garnku rozmieszaj śmietanę z żółtkami, łyżką piwa i cukru.
- Pozostałą część piwa zagotuj ze skórką chleba.
- Jeszcze gorące piwo wlewaj powoli do śmietany z żółtkami.
- Całość postaw na ogniu, mocno podgrzej, ale nie dopuszczaj do tego, by się zagotowała.
- Chleb pokrój w kostkę.
- Chlebowe grzanki podsusz w piekarniku.
Staropolskie dekoracje świąteczne
- Do grzanek dodaj pokrojony w kostkę ser, trochę cukru wymieszanego z cynamonem.
- Z laski wanilii wyskrob miąższ i dodaj do sera z grzankami.
- Wlej polewkę.