Grochówka wojskowa była gotowana w ogromnym garze nad paleniskiem – miała dostarczyć żołnierzom potrzebnej energii, a przede wszystkim rozgrzać ich w chłodniejsze dni. My polecamy przygotować ją w domu, jednak nie w kotle nad ogniskiem, a w zwykłym garnku na kuchence.
Ta zupa nie wymaga wielu przygotowań – przez większość czasu po prostu się gotuje i wystarczy raz na jakiś czas ją przemieszać. Pamiętaj jednak, by odpowiednio wcześniej namoczyć groch. Najlepiej zalać go wodą jeszcze poprzedniego dnia. Podaj go z ziemniakami lub pajdą domowego chleba.
Jak przygotować grochówkę wojskową?
Składniki:
- 500 g suchego łuskanego grochu,
- 350 g ziemniaków,
- 700 g podwędzanej kiełbasy,
- 350 g wędzonego boczku,
- 1 duża cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 liść laurowy,
- 1 kuleczka ziela angielskiego,
- 1 łyżka majeranku,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Groch namocz w zimnej wodzie – najlepiej przez całą noc.
- Zagotuj 3 litry wody. Dodaj namoczony groch, liść laurowy oraz ziele angielskie.
- Boczek wędzony pokrój w paseczki. Przełóż do garnka.
- Cebulę poszatkuj i zeszklij na tłuszczu, który wytopił się z boczku. Również przełóż do garnka.
- Do zupy dodaj czosnek, majeranek, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj i gotuj przez 60 minut, co jakiś czas mieszając.
- Ziemniaki obierz i pokrój w kosteczkę. Zalej zimną wodą.
- Gdy zupa skończy się gotować, dodaj ziemniaki. Gotuj, aż będą miękkie.
- Kiełbasę pokrój w półplasterki. Dodaj do grochówki wojskowej, zagotuj. Podawaj z chlebem. Najlepiej sprawdzi się ciemne, ciężkie pieczywo, ale możesz podać do zupy także chleb bezglutenowy. Smacznego!
Grochówka wojskowa z tego przepisu spokojnie nakarmi czteroosobową rodzinę. Ostrzegamy – jest bardzo sycąca, lepiej więc zrobić sobie dłuższą przerwę, jeśli planujesz podać dwudaniowy obiad!
Więcej przepisów na tradycyjne zupy:
Kwaśnica
Flaki wołowe
Kapuśniak z młodej kapusty
Kartoflanka
Lubelski forszmak z indykiem