Reklama
Czas przygotowania: 35
Ilość porcji: 8
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 250 g pieczarek,
  • 1/2 kg ziemniaków,
  • pęczek koperku (lub pietruszki),
  • 1 spora cebula,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 3 łyżki majonezu,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • sól i pieprz do smaku.
Reklama
Przygotowanie:

Dla jednych mogłyby nie istnieć, dla drugich stanowią doskonały dodatek. Sałatka z pieczarkami nie przypadnie do gustu każdemu, ale jeśli chcesz zaryzykować - koniecznie wykorzystaj przepis na sałatkę z pieczarkami i porem.

Z kolei pieczarki na ciepło znakomicie wypadają jako dodatek do obiadu zamiast surówki, a pojedyczne sztuki sprawdzają się w jednogarnkowych daniach, np. zapiekance makaronowej z pieczarkami.

  1. Ziemniaki umyj i ugotuj w mundurkach. Po wystudzeniu obierz i pokrój w talarki.
  2. Pieczarki oczyść, pokrój w plasterki i podsmaż na patelni na rozgrzanej oliwie. Ostudź.
  3. Koperek posiekaj drobno i dodaj do ziemniaków i pieczarek.
  4. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę, możesz zrumienić ją na patelni.
  5. Od pora odetnij zielone liście, a białą część przekrój wzdłuż i posiekaj - mogą powstać paski i półksiężyce.
  6. Przygotuj sos z majonezu, musztardy, soli i pieprzu. Zalej nim składniki i wymieszaj.
Reklama

Sałatki na różne okazje: Przepis wideo: jak zrobić sałatkę gyros warstwowąSałatka z kurczakiem - modna i prosta w wykonaniuOwocowa sałatka z kurczakiem

Reklama
Reklama
Reklama