Reklama
Ilość kalorii: 430
Czas przygotowania: 60 min
Ilość porcji: 8
Stopień trudności: Średnie
Składniki:

Beza:

Reklama
  • 6 białek
  • 20 dag cukru
  • łyżeczka octu winnego
  • szczypta soli

Krem:

  • 6 żółtek
  • 1/2 szklanki cukru
  • łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżki kawy mielonej
  • 20 dag masła
  • 2 łyżki likieru kawowego
  • cukier puder
Przygotowanie:
  1. Żółtka połącz z cukrem, kawą rozpuszczalną i mieloną. Ubij na parze na krem.
  2. Masło utrzyj, ubijając dodaj żółtka i likier.
  3. Białka ubij ze szczyptą soli. Ubijając wsyp cukier, wlej ocet. Ubijaj, aż masa będzie lśniąca.
  4. Blachę wyłóż pergaminem. Rozłóż na nim pianę, zostaw wolne brzegi.
  5. Piecz 10 min (160 st.) z termoobiegiem, zmniejsz temp. do 140 st. i piecz 15 min. Wyłącz i otwórz piec.
  6. Po 5 min wyjmij blachę i ostudź bezę.
  7. Bezę oprósz cukrem pudrem, przykryj pergaminem. Blat odwróć, usuń papier.
  8. Szpatułką rozłóż krem.
  9. Pomagając sobie arkuszem pergaminu zwiń bezę w roladę.
  10. Zaciśnij brzegi, chłodź 3 godziny.
  11. Przed podaniem raz jeszcze oprósz cukrem pudrem. Krój bardzo ostrym nożem.
Reklama

Polecamy inne doskonałe rolady:

Rolada biszkoptowa z galaretką
Rolada orzechowa z kremem śmietankowym
Lekka rolada z bitą śmietaną

Reklama
Reklama
Reklama