Reklama
Czas przygotowania: 40 min
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 1,5 kg dyni Hokkaido,
  • 2 duże pomarańcze,
  • cytryna,
  • 180 g drobnego cukru.
Reklama
Przygotowanie:

Dżem z dyni i pomarańczy to świetna propozycja na jesienne śniadania, kolacje czy przekąski. Takim dżemem możesz udekorować także pyszne jesienne ciasta albo podawać go razem z cynamonowymi domowymi goframi.

Sposób przygotowania:

  1. Dynię Hokkaido umyj, przekrój i wydrąż cały miąższ. Następnie pokrój dynię w drobną kostkę.
  2. Przełóż do rondelka i zalej sokiem wyciśniętym z cytrusów.
  3. Zasyp całość połową cukru, przykryj rondelek i zagotuj zawartość. Jeśli boisz się, że soku z cytrusów jest za mało, możesz do garnka wlać odrobinę wody (aby dynia się nie przypaliła).
  4. Duś na małym ogniu ok. 30 minut. Po tym czasie dodaj resztę cukru, rozpuść dokładnie i wystudź mieszankę.
  5. Następnie zblenduj całość na gładki krem i przełóż do słoików. Dżem z dyni i pomarańczy zapasteryzuj.
Reklama

Czytaj także:
Czy dynia ozdobna jest trująca?

Ciasto z surowej dyni
Ketchup z dyni

Reklama
Reklama
Reklama