Kiszona brukselka działa jak naturalny probiotyk. Przygotuj ją w kilku prostych krokach
Kiszoną brukselkę najlepiej przygotować w sezonie jesienno-zimowym, bo wtedy to warzywo jest najtańsze. Brukselka bardzo dobrze nadaje się do kiszenia - w gruncie rzeczy ten proces przypomina przecież do złudzenia kiszenie kapusty. Do kiszenia najlepiej użyć wody przegotowanej lub mineralnej.
Opublikowano: 21.10.2022, 05:37
Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 10 ząbków czosnku,
- 500 g brukselek,
- 6 liści laurowych,
- 6 ziaren ziela angielskiego,
- łyżka soli,
- 1 l wody.
Reklama
Przygotowanie:
Według naszych proporcji, przygotujesz jeden litrowy słoik kiszonej brukselki. Jeśli masz w domu nadmiar tego warzywa, zerknij też na nasze przepisy na sałatki z brukselki.
- Umyj brukselkę.
- Do kiszenia najlepiej nadają się zwarte główki - to oznacza, że każdą brukselkę należy pozbawić wierzchnich, luźnych liści. Jeśli chcesz, możesz pokroić główki brukselki na mniejsze kawałki, ale możesz też brukselkę kisić w całości.
- Wodę zagotuj, dodaj sól, zamieszaj i odstaw do ostudzenia.
- Ząbki czosnku obierz.
- Do umytego i wyparzonego słoja włóż ziele angielskie, liście laurowe i czosnek.
- Następnie ciasno powkładaj brukselki i zalej słoną wodą.
- Słoik z kiszonymi brukselkami zakręć i odstaw do góry dnem. Przez kilka dni codziennie odkręcaj słoik, aby wypuścić powietrze, które gromadzi się przy najintensywniejszej fermentacji.
- Po 5 dniach zakręć słoik mocno i przenieś kiszone brukselki w chłodne miejsce. Ostateczny proces potrwa jeszcze około 2-4 tygodnie.
Reklama
Zobacz więcej przepisów na kiszonki:
Kiszony arbuz
Kiszone brokuły
Kiszone gruszki
Reklama
Reklama
Reklama