Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 10 ząbków czosnku,
  • 500 g brukselek,
  • 6 liści laurowych,
  • 6 ziaren ziela angielskiego,
  • łyżka soli,
  • 1 l wody.
Reklama
Przygotowanie:

Według naszych proporcji, przygotujesz jeden litrowy słoik kiszonej brukselki. Jeśli masz w domu nadmiar tego warzywa, zerknij też na nasze przepisy na sałatki z brukselki.

  1. Umyj brukselkę.
  2. Do kiszenia najlepiej nadają się zwarte główki - to oznacza, że każdą brukselkę należy pozbawić wierzchnich, luźnych liści. Jeśli chcesz, możesz pokroić główki brukselki na mniejsze kawałki, ale możesz też brukselkę kisić w całości.
  3. Wodę zagotuj, dodaj sól, zamieszaj i odstaw do ostudzenia.
  4. Ząbki czosnku obierz.
  5. Do umytego i wyparzonego słoja włóż ziele angielskie, liście laurowe i czosnek.
  6. Następnie ciasno powkładaj brukselki i zalej słoną wodą.
  7. Słoik z kiszonymi brukselkami zakręć i odstaw do góry dnem. Przez kilka dni codziennie odkręcaj słoik, aby wypuścić powietrze, które gromadzi się przy najintensywniejszej fermentacji.
  8. Po 5 dniach zakręć słoik mocno i przenieś kiszone brukselki w chłodne miejsce. Ostateczny proces potrwa jeszcze około 2-4 tygodnie.
Reklama

Zobacz więcej przepisów na kiszonki:
Kiszony arbuz
Kiszone brokuły
Kiszone gruszki

Reklama
Reklama
Reklama