Reklama

Gruszki to jedne z najszlachetniejszych owoców, które jesienią zachwycają swoją soczystością i słodyczą. Choć same w sobie są pyszne, warto zamknąć ich smak w słoikach, by cieszyć się nim przez cały rok.

Reklama

Przetwory z gruszek można przygotowywać zarówno na słodko, jak i wytrawnie. Zanurzone w occie, duszone do dżemów i musów lub jako chutney do mięsa - pomysłów jest nieskończenie wiele. Gruszki zawekowane w słoiki na zimę to cenne bogactwo witamin z grupy B, które mają właściwości przeciwgorączkowe i przeciwbólowe.

Spis treści:

  1. Przepis na gruszki w occie
  2. Przepis na dżem z gruszek
  3. Przepis na mus gruszkowy
  4. Przepis na nalewkę z gruszek
  5. Przepis na chutney gruszkowy
  6. Jakie gruszki wybrać do przetworów?

Przetwory z gruszek: gruszki w occie

Gruszki w occie to klasyczny przetwór, który łączy słodycz owoców z wyrazistą, kwaśną nutą. Kawałki gruszek marynowane w słodko-kwaśnej zalewie z octu, cukru, goździków i cynamonu stają się doskonałym dodatkiem do mięs, wędlin czy serów. Ten tradycyjny przysmak można podać zarówno na co dzień, jak i podczas świątecznych spotkań.

Składniki:

  • 5 gruszek,
  • 300 ml wody,
  • 200 g cukru,
  • 200 ml octu jabłkowego,
  • plasterki cytryny,
  • 2 laski cynamonu.

Sposób przygotowania:

  1. Gruszki umyj, obierz, wydrąż gniazda nasienne i pokrój w plasterki.
  2. Wodę wlej do garnka, dodaj cukier, ocet, plasterki cytryny i cynamon i zagotuj.
  3. Po paru minutach dodaj plasterki gruszki i gotuj jeszcze przez 5 minut.
  4. Przełóż gruszki do wyparzonych wcześniej słoików i zalej gorącą zalewą (laski cynamonu wyrzuć).
  5. Zakręć szczelnie i odwróć do góry dnem do ostygnięcia.
  6. Gruszki w occie w cynamonowej zalewie będą świetnym dodatkiem do serów i pieczonych mięs.
fot. Przetwory z gruszek: gruszki w occie/Adobe Stock, shaiith

Prztwory z gruszek: przepis na dżem z gruszek

Dżem z gruszek to delikatny i aromatyczny przetwór, który zachowuje naturalną słodycz owoców. Przygotowany z dojrzałych gruszek, cukru i odrobiny soku z cytryny, dżem doskonale nadaje się do smarowania pieczywa, naleśników czy jako dodatek do deserów. Jego subtelny smak sprawia, że jest idealny na leniwe, jesienne poranki.

Składniki:

  • 4 kg gruszek,
  • 600 g cukru,
  • 2 gwiazdki anyżu,
  • 2 laski cynamonu,
  • 3 łyżki soku z cytryny.

Sposób przygotowania:

  1. Gruszki umyj i obierz ze skórki. Wydrąż gniazda nasienne za pomocą łyżeczki i pokrój gruszki w średniej wielkości kostkę.
  2. Owoce przełóż do garnka i zasyp cukrem.
  3. Wymieszaj i odstaw na kilka godzin aż gruszki puszczą sok.
  4. Podstaw garnek na gazie i gotuj na małym ogniu przez 3 godziny, co jakiś czas mieszając tak, aby owoce nie przywarły do spodu garnka.
  5. Zdejmij z ognia i odstaw w chłodne miejsce na 24 godziny.
  6. Następnego dnia dodaj sok z cytryny, anyż i cynamon i ponownie gotuj przez około 2 godziny, aż masa stanie się gęsta.
  7. Gorący dżem gruszkowy przełóż do wyparzonych słoików i dokładnie zakręć. Włóż do garnka wyłożonego bawełnianą ściereczką i wlej wodę.
  8. Pasteryzuj przez 10 minut. Wyciągnij i połóż na blat do góry dnem aż wystygną.
fot. Przetwory z gruszek: dżem gruszkowy/Adobe Stock, Magdalena Kucova

Przetwory z gruszek: przepis na mus z gruszek

Mus gruszkowy to gładka i aksamitna przystawka, która może być samodzielnym deserem lub dodatkiem do ciast, gofrów, czy naleśników. Świetnie sprawdzi się też do mięs, np. dziczyzny. Otrzymywany poprzez duszenie gruszek z odrobiną cukru i przypraw, takich jak cynamon i wanilia, mus zachowuje pełnię owocowego smaku. Jest zdrową i lekką alternatywą dla bardziej kalorycznych słodkości.

Składniki:

  • 2 kg gruszek,
  • 2 szklanki wody lub soku jabłkowego,
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu,
  • 2 łyżki miodu.

Sposób przygotowania:

  1. Gruszki obierz ze skórki i pozbądź się gniazd nasiennych.
  2. Pokrój w drobną kostkę i przełóż do garnka.
  3. Wlej wodę lub sok jabłkowy, dopraw cynamonem i dodaj miód.
  4. Duś na małym ogniu przez około 2 godziny, aż całość stanie się w miarę jednolitą masą.
  5. Dla uzyskania idealnie gładkiej konsystencji, zmiksuj wszystko blenderem.
  6. Gorący mus z gruszek przełóż do wyparzonych wcześniej słoików i odstaw do góry dnem do wystygnięcia.
fot. Przetwory z gruszek: mus gruszkowy/Adobe Stock, MK studio

Przetwory z gruszek: nalewka z gruszek

Nalewka z gruszek może być przygotowywana zarówno na bazie samego spirytusu, jak i mieszance spirytusu z wódką. Warto dodać do niej korzenne przyprawy, takie jak cynamon, kardamon i goździki. To doskonały napój na specjalne okazje, który można podawać po obfitym posiłku, aby polepszyć trawienie.

Składniki:

  • 2 kg gruszek,
  • 1 l spirytusu,
  • 500 g cukru,
  • kilka goździków,
  • laska cynamonu,
  • kilka ziaren kardamonu.

Sposób przygotowania:

  1. Gruszki umyj, obierz ze skórki i wydrąż gniazda nasienne.
  2. Pokrój na mniejsze części. Owoce razem z kardamonem, goździkami i cynamonem zalej spirytusem i odstaw na 4 tygodnie w ciemne miejsce.
  3. Zlej nalew z gruszek, a owoce zasyp cukrem i odstaw na 7 dni w chłodne miejsce.
  4. Alkoholowy nalew połącz z syropem z gruszek i odstaw na kolejnych 7 dni.
  5. Po tym czasie przefiltruj trunek i przelej do mniejszych butelek.
  6. Nalewce z gruszek pozwól leżakować 5-6 miesięcy.
fot. Przetwory z gruszek: nalewka gruszkowa/Adobe Stock, 5ph

Przetwory z gruszek: przepis na chutney gruszkowy

Chutney gruszkowy to egzotyczny sos, który łączy słodycz gruszek z pikantnymi przyprawami, takimi jak imbir, chili, cebula i ocet. Taki dodatek wzbogaci smak potraw mięsnych, serów czy pieczywa, nadając im wyrazistości i głębi. Chutney jest idealny dla miłośników niebanalnych smaków, którzy cenią sobie połączenie owocowej słodyczy z pikantnością.

Składniki:

  • 10 gruszek,
  • 100 ml wody,
  • 50 ml octu balsamicznego lub jabłkowego,
  • 3 łyżki miodu,
  • średnia cebula czerwona,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Gruszki umyj, obierz ze skórki i pozbądź się gniazd nasiennych.
  2. Owoce pokrój i przełóż do garnka.
  3. Dodaj wodę i gotuj na średnim ogniu, aż owoce zmiękną
  4. Dodaj cebulę pokrojoną w drobną kostkę i gotuj przez 2-3 minuty.
  5. Dodaj miód, ocet balsamiczny i duś przez około 2 godziny na wolnym ogniu. Całość dopraw solą i pieprzem.
  6. Gorący chutney gruszkowy przełóż do wyparzonych słoików, zakręć i odstaw pod ściereczką do góry dnem do całkowitego ostygnięcia.
fot. Przetwory z gruszek: chutney gruszkowy/Adobe Stock, jdmfoto

Jak wybrać gruszki do przetworów?

Nie każda gruszka będzie odpowiednia do dżemu i nie z każdej wyjdzie dobra nalewka. Jakie odmiany są odpowiednie do konkretnych przetworów?

Paryżanka

Jedna z najpóźniejszych odmian, którą zbiera się pod koniec października. Jest bardzo twarda, ale soczysta. Nie jest tak słodka jak Konferencja, dlatego będzie świetnym wyborem podczas przygotowywania gruszek w occie.

Konferencja

Słodka odmiana o zwartej, twardej konsystencji. Ma zielono-żółte zabarwienie, miejscowo z szarymi plamami. Jej miąższ sprawdzi się do dżemów oraz chutney’u. Możesz wykorzystać ją już w okolicach września.

Klapsa

Bardzo słodka odmiana gruszki, zwana potocznie także faworytką. Ma zielono-czerwoną skórkę, charakteryzująca się niewielkimi czarnymi kropkami. Jej miąższ jest dość delikatny i niezwykle soczysty, dlatego najlepiej smakuje na surowo. Świetna do kompotów i przygotowania musów dla dzieci.

Lukasówka

Gruszka o niezwykłym, winnym smaku. Polecana jest do nalewek oraz gruszek w occie. To zielona gruszka, miejscami z czerwonymi plamkami.

Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 14.08.2020.

Reklama

Zobacz więcej przepisów na domowe przetwory:

Reklama
Reklama
Reklama