Dżem z truskawek i kiwi

- Irena Piotrak
Składniki:
- 3 kg truskawek
- 1,5 kg cukru
- 6 owoców kiwi
Przygotowanie:
1. Dokładnie opłukane truskawki odszypułkuj, pokrój na drobne cząstki. Zasyp 1 kg cukru i zostaw na noc w lodówce.
2. Następnego dnia odlej powstały sok. Truskawki ustaw na małym palniku na wolnym ogniu i smaż ok. 2 godz. W trakcie smażenia również stopniowo odlewaj wytwarzający się sok.
3. Gdy truskawki uzyskają konsystencję dżemu, dodaj pokrojone w plasterki owoce kiwi sparzone szklanką soku z truskawek. Dosyp resztę cukru. Wymieszaj i podgrzewaj jeszcze 5–7 min.
4. Gorący dżem przełóż do słoików. Zakręć, ustaw do góry dnem i w tej pozycji trzymaj do ostygnięcia. Przenieś w chłodne miejsce.
5. Sok odlany z truskawek zagotuj. Gorący wlej do butelek, zakorkuj. Zapasteryzuj – ok. 10 min w temperaturze 80 st. C.
Polecane
Nestlé Musli z truskawkami – śniadaniowy baton zbożowy. Opinie o produkcie
Współpraca reklamowa