Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 1 kg cukru,
  • 2 kg miąższu z arbuza (bez pestek),
  • 1 cytryna,
  • 1 laska wanilii.
Reklama
Przygotowanie:

Dżem z arbuza z dodatkiem wanilii smakuje jak wspomnienie wakacji, zamknięte w słoiczku na zimowe miesiące. Niektórzy dodają również do niego cynamon.

  1. Miąższ z arbuza drobno pokrój, zasyp cukrem, odstaw na około 2-3 godziny, aby arbuz puścił sok.
  2. Następnie smaż posłodzonego arbuza na niewielkim ogniu przez około 60 minut, co jakiś czas mieszając, aby masa nie przywarła.
  3. Do upływie 60 minut, dodaj wyskrobane ziarenka z laski wanilii, a także sok wyciśnięty z cytryny.
  4. Smaż przez kolejne 20 minut.
  5. Dżem z arbuza powinien stać się gęsty, lekko szklisty.
  6. Gotowy dżem z arbuza przekładaj do wyparzonych słoików, mocno zakręcaj i ustawiaj do góry dnem.
Reklama

Zobacz więcej na temat arbuza:
Arbuz a cukrzyca
Czy arbuz tuczy?
Arbuz - właściwości odżywcze

Reklama
Reklama
Reklama