Jak zrobić dżem porzeczkowy - przepis składniki i przygotowanie
Lekko kwaskowaty, pyszny!
Opublikowano: 10.07.2015, 05:55
Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 1,5 kg czerwonych porzeczek
- 2 szklanki soku jabłkowego
- 2 opakowania żelfixu 2:1
- 1 kg cukru
Reklama
Przygotowanie:
Zobacz, jak zrobić dżem porzeczkowy!
- Porzeczki umyj i usuń z nich szypułki.
- Włóż do garnka, wlej sok jabłkowy i wymieszaj z żelfixem.
- Zagotuj, ciągle mieszając.
- Następnie wsyp cukier.
- Gotuj ciągle mieszając, aż część płynu odparuje i masa lekko zgęstnieje.
- Powstałą na wierzchu dżemu pianę usuń.
- Gorący dżem przełóż do wyparzonych i osuszonych słoiczków, zakręć i odwróć do góry dnem.
- Po ostygnięciu przenieś do spiżarni.
Reklama
Zobacz inne pomysły na przetwory:
Dżem jagodowy - przepis
Konfitury z czereśni - przepis
Dżem jabłkowy z kiwi - przepis
Reklama
Reklama
Reklama