Reklama
Ilość porcji: 6
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 1 kg malin,
  • 400 g cukru (może być mniej lub więcej - przedział 300-700 g),
  • 1 cytryna.
Reklama
Przygotowanie:

Dżem z malin powinien znaleźć się w każdej spiżarni - przydaje się nie tylko np. do naleśników i pancakesów, ale również do wielu deserów. Przygotowując ciasto, posmaruj blaty biszkoptowe dżemem malinowym, aby przełamać słodycz całego wypieku. Lekko kwaskowaty posmak owoców idealnie pasuje do słodkich mas tortowych.

  1. W garnku ułóż maliny, przesypując każdą warstwę cukrem.
  2. Przykryj ściereczką i odstaw na całą noc.
  3. Następnego dnia dodaj sok i miąższ wyciśnięty z cytryny. Na małym ogniu doprowadź malinową masę do wrzenia.
  4. Mieszaj dżem malinowy, aż cukier się rozpuści.
  5. Następnie zwiększ gaz i gotuj do czasu, aż dżem z malin osiągnie temperaturę krzepnięcia. Jak to rozpoznać? Masa z zanurzonej łyżki będzie spadać płatami, a nie kroplami.
  6. Gorący dżem z malin przekładaj do sterylnych słoiczków i szybko je zamykaj. Teraz możesz zapasteryzować przetwory w garnku z wrzątkiem albo odwrócić słoiki do góry dnem, owinąć w bardzo gruby koc i wyjąć dżem malinowy dopiero po upływie doby.
Reklama

Zobacz, co jeszcze możesz zrobić z malin:
Pucharek z malinami - przepis

Jak zrobić malinową chmurkę?
Nalewka z malin na wódce i spirytusie
Ciasto z malinami na kilka sposobów
Mus z malin z 2 składników
Pavlova z malinami

Reklama
Reklama
Reklama