Reklama

Dorsz w zalewie octowej to pyszny sposób na lekkie i zdrowe danie obiadowe. Dorsz sam w sobie to jedna z najpopularniejszych ryb w polskiej kuchni. Dodatek octowej zalewy i chrupiąca panierka to ciekawa propozycja np. na wigilijny stół. Jeśli chcesz, możesz go zastąpić również inną delikatną rybą - miruną, tilapią albo okoniem.

Reklama

Spis treści:

  1. Dorsz w zalewie octowej i panierce
  2. Dorsz w zalewie octowej z pomidorami

Dorsz w zalewie octowej i panierce

Dorsz w zalewie octowej to pyszna przekąska na każdą okazję, a także ciekawy dodatek do sałatek. Świetnie sprawdzi się także np. do szaszłyków z grilla, z chrupiącą papryką, marynowanymi grzybkami i kawałkami jabłka.

Składniki:

  • 6 filetów z dorsza,
  • 1/3 litra octu 10%,
  • litr wody,
  • 6 ziaren ziela angielskiego,
  • 7 ziaren pieprzu,
  • 2 cebule,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 3 liście laurowe,
  • 2 łyżeczki soli,
  • łyżka oliwy,
  • łyżeczka przyprawy uniwersalnej do potraw,

Dodatkowo:

  • bułka tarta,
  • mąka,
  • 2-3 jajka,
  • olej.

Sposób przygotowania:

  1. Filety z dorsza umyj, osusz, oprósz solą. Pokrój je na małe porcje, tak by mieściły się w słoikach.
  2. Bułkę tartą wymieszaj pół na pół z mąką, a jajko roztrzep, na patelni rozgrzej olej.
  3. Każdy kawałek ryby obtocz w jajku, mące z bułką, usmaż na oleju na złoto.
  4. W tym czasie przygotuj zalewę octową do dorsza: do garnka wlej wodę, ocet, oliwę, wszystkie przyprawy oraz cebulę pokrojoną w talarki.
  5. Gotuj ok. 7 minut.
  6. Na dnie każdego słoika ułóż nieco cebuli, warstwę ryby, cebulę i ponownie rybę.
  7. Wlej gorącą zalewę, aż wszystkie składniki będą zakryte.
  8. Zakręć szczelnie słoiki i odwróć je do góry dnem do ostudzenia.
  9. Słoiki z dorszem w zalewie octowej mogą stać w ciemnym, zimnym miejscu do 3–4 miesięcy. Dorsz najlepiej smakuje już 1–2 dni po przygotowaniu. Wcześniej nie ma co otwierać słoików, gdyż ryba nie zdąży się jeszcze dobrze zamarynować.
fot. Dorsz w zalewie octowej i panierce/Adobe Stock, Stuart Little

Dorsz w zalewie octowej z pomidorami

Dorsz w zalewie octowej będzie też doskonale smakował w wersji z pomidorowym, lekkim i aromatycznym sosem. Ten przepis sprawdzi się jako danie obiadowe lub przekąska imprezowa. Podawaj z frytkami, ziemniakami lub warzywną sałatką z dodatkiem sera feta.

Składniki:

  • 1 kg filetów z dorsza,
  • przyprawa do ryb,
  • sól,
  • pieprz,
  • mąka,
  • olej,

Składniki na zalewę:

  • 1/2 litra wody,
  • 2 łyżki octu,
  • 1,5 łyżki cukru,
  • 1/2 łyżki soli,
  • 10 dag przecieru pomidorowego,
  • 4 łyżki keczupu,
  • 3 liście laurowe,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • 2 cebule,
  • 2 łyżki oleju.

Sposób przygotowania:

  1. Filety opłucz, osusz papierowym ręcznikiem kuchennym, pokrój na niewielkie kawałki.
  2. Posyp dorsza przyprawą do ryb, ewentualnie lekko posól.
  3. Cebulę obierz, pokrój na półplasterki i podsmaż na 2 łyżkach oleju.
  4. Wszystkie składniki zalewy, łącznie z cebulą, zagotuj i 5 minut gotuj na wolnym ogniu.
  5. Dopraw pieprzem i ewentualnie posól.
  6. Ryby panieruj w mące i usmaż na oleju na rumiano.
  7. Filety przełóż do słoja i każdą warstwę zalej gorącą zalewą. Zakręć.
  8. Ostudź i wstaw słoiki z dorszem w zalewie octowej do lodówki - co najmniej na 2 dni.
  9. Ryby możesz przechowywać w lodówce do 2 tygodni. Po otwarciu słoików z dorszem w occie, zawartość trzeba spożyć w ciągu 2 dni.
fot. Dorsz w zalewie octowej z pomidorami/Adobe Stock, shaiith

Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 26.11.2018

Reklama

Zobacz więcej przepisów na dorsza:

Reklama
Reklama
Reklama