Czas wykonania: 50 min
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 2 kg jabłek,
- 0,5 szklanki wody,
- 0,5 szklanki cukru,
- sok z połówki cytryny,
- 1 łyżka masła.
Przygotowanie:
Z 2 kg jabłek powinno wyjść ok. 5 sztuk słoików średniej wielkości, o pojemności 220 g, które bez problemu kupisz w sklepie. Jabłka w słoikach mogą mieć dodatek wanilii lub cynamonu, a najlepiej aby były zachowane kawałki owoców.
- Jabłka do słoików umyj i obierz, dokładnie usuń gniazda nasienne. Połowę pokrój w drobną kostkę, a pozostałe w większe części.
- W garnku umieść masło, wodę, sok z cytryny i opcjonalnie dodatki i zagotuj. Włóż jabłka i doprowadź do wrzenia.
- Następnie zmniejsz ogień, przykryj jabłka i niech prażą się w garnku ok. 15 minut. Twarde odmiany jabłek do słoików (antonówka, reneta) mogą potrzebować kilku minut więcej.
- Słoiki umyj i wyparz - możesz zalać wrzątkiem. Do jeszcze ciepłych słoików wkładaj gorące jabłka i zakręć.
- Jabłka w słoiku potrzebują pasteryzacji - wstaw je do garnka i zalej gorącą wodą do 3/4 wysokości. Zagotuj.
- Zmniejsz ogień i gotuj tak 20 minut. Wyjmij, obróć do góry dnem i pozostaw do wystudzenia.
Jabłka do słoików wykorzystaj w przepisach: Szarlotka domowa - tradycyjny przepis Naleśniki na słodko Chrupiące domowe gofry