Jabłka do słoików - pyszne prażone jabłka na szarlotkę

Przetwory z jabłek tartych lub prażonych sprawdzają się cały rok. Jabłka do słoików warto robić z papierówki, antonówki, szarej renety. Od odmiany zależy długość prażenia jabłek.
Edyta Liebert / 03.09.2020 12:07
DRUKUJ PRZEPIS
Jabłka do słoików - pyszne prażone jabłka na szarlotkę fot. Adobe Stock
Czas wykonania: 50 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 2 kg jabłek,
  • 0,5 szklanki wody,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • sok z połówki cytryny,
  • 1 łyżka masła.
Przygotowanie:

Z 2 kg jabłek powinno wyjść ok. 5 sztuk słoików średniej wielkości, o pojemności 220 g, które bez problemu kupisz w sklepie. Jabłka w słoikach mogą mieć dodatek wanilii lub cynamonu, a najlepiej aby były zachowane kawałki owoców.

  1. Jabłka do słoików umyj i obierz, dokładnie usuń gniazda nasienne. Połowę pokrój w drobną kostkę, a pozostałe w większe części.
  2. W garnku umieść masło, wodę, sok z cytryny i opcjonalnie dodatki i zagotuj. Włóż jabłka i doprowadź do wrzenia.
  3. Następnie zmniejsz ogień, przykryj jabłka i niech prażą się w garnku ok. 15 minut. Twarde odmiany jabłek do słoików (antonówka, reneta) mogą potrzebować kilku minut więcej.
  4. Słoiki umyj i wyparz - możesz zalać wrzątkiem. Do jeszcze ciepłych słoików wkładaj gorące jabłka i zakręć.
  5. Jabłka w słoiku potrzebują pasteryzacji - wstaw je do garnka i zalej gorącą wodą do 3/4 wysokości. Zagotuj. 
  6. Zmniejsz ogień i gotuj tak 20 minut. Wyjmij, obróć do góry dnem i pozostaw do wystudzenia. 

Jabłka do słoików wykorzystaj w przepisach: Szarlotka domowa - tradycyjny przepis Naleśniki na słodko Chrupiące domowe gofry

DRUKUJ PRZEPIS