Reklama
Czas przygotowania: 50 min
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 2 kg jabłek,
  • 0,5 szklanki wody,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • sok z połówki cytryny,
  • 1 łyżka masła.
Reklama
Przygotowanie:

Z 2 kg jabłek powinno wyjść ok. 5 sztuk słoików średniej wielkości, o pojemności 220 g, które bez problemu kupisz w sklepie. Jabłka w słoikach mogą mieć dodatek wanilii lub cynamonu, a najlepiej aby były zachowane kawałki owoców.

  1. Jabłka do słoików umyj i obierz, dokładnie usuń gniazda nasienne. Połowę pokrój w drobną kostkę, a pozostałe w większe części.
  2. W garnku umieść masło, wodę, sok z cytryny i opcjonalnie dodatki i zagotuj. Włóż jabłka i doprowadź do wrzenia.
  3. Następnie zmniejsz ogień, przykryj jabłka i niech prażą się w garnku ok. 15 minut. Twarde odmiany jabłek do słoików (antonówka, reneta) mogą potrzebować kilku minut więcej.
  4. Słoiki umyj i wyparz - możesz zalać wrzątkiem. Do jeszcze ciepłych słoików wkładaj gorące jabłka i zakręć.
  5. Jabłka w słoiku potrzebują pasteryzacji - wstaw je do garnka i zalej gorącą wodą do 3/4 wysokości. Zagotuj.
  6. Zmniejsz ogień i gotuj tak 20 minut. Wyjmij, obróć do góry dnem i pozostaw do wystudzenia.
Reklama

Jabłka do słoików wykorzystaj w przepisach: Szarlotka domowa - tradycyjny przepis Naleśniki na słodko Chrupiące domowe gofry

Reklama
Reklama
Reklama