Przetwory z jarzębiny jadalnej, warte są uwagi chociażby z powodu jej niemalże magicznych właściwości.
Dżem z jarzębiny
Jeśli zastanawiasz się co zrobić z jarzębiny, pierwszą dobrą odpowiedzią jest: dżem. Dżem jest słodki, uzupełnia wytrawne smaki, jak również sprawdzi się jako kanapkowe smarowidło. Dodatek w postaci słodkich jabłek nie jest konieczny, ale redukuje ilość cukru dodanego do dżemu jarzębinowego.
Składniki:
- 1 kg jarzębiny,
- 1 kg jabłek,
- 200 g cukru.
Sposób przygotowania:
- Owoce jarzębiny oczyść i umyj, przełóż do garnka i zalej zimną wodą. Zagotuj. Oddcedź.
- W czajniku zagotuj wodę, owoce umieść w garnku i zalej wrzątkiem.
- Do jarzębiny dodaj jabłka, gotuj przez 15 minut na małym ogniu i po upływie kwadransa dodaj cukier. Gotuj jeszcze 15 minut.
- Gotowy dżem z jarzębiny i jabłek przełóż do wyparzonych i najlepiej gorących słoików, zakręć i ustaw do góry dnem.
Konfitura z jarzębiny
Zebrane wcześniej owoce musisz zamrozić i zostawić w zamrażarce przynajmniej na 24 godziny – pozwoli to ci pozbyć się charakterystycznej goryczki z owoców.
Jeśli chcesz dodatkowo wzbogacić smak konfitury o aromat jabłek albo gruszek, musisz dodać obrane, pokrojone owoce z usuniętymi gniazdami nasiennymi, między jednym a drugim gotowaniem konfitury z jarzębiny. Na 1 kilogram jarzębiny wystarczy 0,5 kg jabłek lub gruszek. Dla smaku możesz dodać także trochę brandy.
Składniki:
- 1 kg jarzębiny,
- 1 kg cukru,
- 200 ml wody.
Sposób przygotowania:
- Jarzębinę wymieszaj z cukrem i szklanką wody. Doprowadź do wrzenia i zmniejsz ogień, po czym gotuj jeszcze godzinę.
- Następnie ostudź, zmiksuj i umieść na patelni. Doprowadź do wrzenia, gotuj na małym ogniu aż do zgęstnienia.
- Kiedy uzyskasz zadowalającą konsystencję, przełóż konfiturę z jarzębiny do słoiczków i pasteryzuj. Tak przygotowana konfitura z jarzębiny nadaje się do mięs, szczególnie dziczyzny.
fot. Adobe Stock
Sos z jarzębiny
Znakomity sos z jarzębiny możesz przygotować w prosty sposób: świetnie się nadaje do różnego rodzaju mięs, możesz też użyć jako bazy konfitury: 4 łyżki konfitury jarzębinowej wymieszaj z łyżką konfitury żurawinowej, dodaj kieliszek wytrawnego czerwonego wina i trochę soku z pomarańczy.
Składniki:
- 250 g owoców jarzębiny w cukrze wcześniej przemrożonych,
- 75 ml nalewki z jarzębiny,
- 125 ml czerwonego wina.
Sposób przygotowania:
- Owoce jarzębiny włóż do do naczynia, dolej 75 ml nalewki z jarzębiny i 125 ml czerwonego wina.
- Wszystko razem gotuj do odparowania wody. Możesz zagęścić mąką.
Sok z jarzębiny
Niezwykle zdrowy sok możesz zrobić z jarzębiny oraz czarnego bzu. Taki sok zawiera wiele witaminy C i świetnie leczy przeziębienie.
Składniki:
- 1 kg jarzębiny,
- 1,5 kg cukru,
- 0,5 l wody
Sposób przygotowania:
- Zagotuj jarzębinę zasypaną 1,5 kg cukru i wodą.
- Gotuj na małym ogniu przez ok. 40 minut, po czym dodaj kilogram owoców czarnego bzu i gotuj dalsze 45 minut.
Powstały wywar przecedź, sok z jarzębiny przelej do butelek, pasteryzuj.
fot. Adobe Stock
Artykuł na podstawie tekstu Roberta Kołacza. Pierwotnie opublikowany 14.10.2011.
Więcej na temat przetworów: Jak zrobić przetwory z pigwy?Przetwory z dyni
Przetwory z jabłek