Otóż w Polsce kasztany dopiero zdobywają popularność, ale w wielu europejskich krajach kasztan wykorzystywany jest w kuchni od lat. Niemcy jadają z nich wyśmienitą kasztanową zupę, Francuzi pieką je na ruszcie, a nasi południowi sąsiedzi mielą i mrożą kasztanową masę do wykorzystania w wyrobach cukierniczych. Kasztany są łatwe w przechowywaniu, można je składować w spiżarniach nawet 5 lat.
Kasztany klasycznie
Najbardziej popularną potrawą z kasztanów są kasztany pieczone. Można wykorzystać w tym celu piekarnik lub grill. Czas pieczenia to około 20 minut, należy jednak pilnować, by kasztany nie przywarły do blaszki i w tym celu zamieszać je od czasu do czasu. Pieczone kasztany stanowią smaczną alternatywę dla tradycyjnych ziemniaków.
Kasztany w smaku przypominają nieco orzechy, dlatego też, podobnie jak one, nadają się do mięs, sałatek, sosów. Charakteryzują się też mącznym, lekko słodkim posmakiem.
Kasztany jako wykwintna przekąska
Świeże kasztany można jeść na surowo, jeżeli jednak chcesz zrobić z nich niecodzienną przekąskę na ciepło, warto wypróbować kasztanów w winie. Takie danie z pewnością mile zaskoczy i zadowoli gusta nawet najbardziej wymagających.
Farsz z kasztanów
Jeśli chcesz przyrządzić nadziewaną kaczkę lub indyka w nieco mniej tradycyjny sposób, farsz z kasztanów idealnie będzie do tego pasował.
Kasztany na słodko
Okazuje się, że kasztany idealnie nadają się nie tylko do przyrządzania obiadu czy kolacji. Zrobisz z nich także wyśmienite desery. Kasztany na słodko to prawdziwy rarytas dla łasuchów. Możesz upiec z nich ciasteczka, zmiksować na krem lub usmażyć w karmelu. Polecamy:
Zobacz także: Kasztany z Korsyki.