Jak zrobić dżem malinowy - przepis na dżem z malin

Niepowtarzalny smak!
Weronika Kwaśniak / 22.07.2015 05:29
DRUKUJ PRZEPIS
Jak zrobić dżem malinowy - przepis na dżem z malin fot. Adobe Stock
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1 kg malin
  • 1 kg cukru rafinowanego
  • sok z 1 cytryny
Przygotowanie:

Zobacz, jak zrobić dżem malinowy!

  1. W garnku ułóż maliny, przesypując każdą warstwę cukrem.
  2. Przykryj ściereczką i odstaw na całą noc.
  3. Następnego dnia dodaj sok z cytryny i na małym ogniu doprowadź do wrzenia.
  4. Mieszaj, aż cukier się rozpuści.
  5. Następnie zwiększ gaz i gotuj do czasu, aż dżem osiągnie temperaturę krzepnięcia - tzn. do momentu, gdy dżem z zanurzonej w nim łyżki będzie spadał płatami, a nie kroplami.
  6. Gorący dżem przekładaj do sterylnych słoiczków prawie do pełna i szybko je zamykaj.

Zobacz inne pomysły na przetwory:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (4)
/24.02.2019 17:12
a czy można zamiast cukru rafinowanego użyć nierafinowanego ? albo ksylitolu ?
/12.08.2018 13:15
Jak można zrobić zrobić dżem z nadpsutych malin? Chce Pani jeść zepsute rzeczy?? Z pleśnią? Why????
/17.09.2015 10:37
ja bym nie robiła, ponieważ tam już są ogniska bakterii i rozprzestrzenią się potem po całych słoikach i wszystko będzie do wyrzucenia, szkoda pracy ewentualnie można spróbować nalewkę z tego zrobić
POKAŻ KOMENTARZE (1)