Liczba porcji: 6
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 1 kg malin,
- 400 g cukru (może być mniej lub więcej - przedział 300-700 g),
- 1 cytryna.
Przygotowanie:
Dżem z malin powinien znaleźć się w każdej spiżarni - przydaje się nie tylko np. do naleśników i pancakesów, ale również do wielu deserów. Przygotowując ciasto, posmaruj blaty biszkoptowe dżemem malinowym, aby przełamać słodycz całego wypieku. Lekko kwaskowaty posmak owoców idealnie pasuje do słodkich mas tortowych.
- W garnku ułóż maliny, przesypując każdą warstwę cukrem.
- Przykryj ściereczką i odstaw na całą noc.
- Następnego dnia dodaj sok i miąższ wyciśnięty z cytryny. Na małym ogniu doprowadź malinową masę do wrzenia.
- Mieszaj dżem malinowy, aż cukier się rozpuści.
- Następnie zwiększ gaz i gotuj do czasu, aż dżem z malin osiągnie temperaturę krzepnięcia. Jak to rozpoznać? Masa z zanurzonej łyżki będzie spadać płatami, a nie kroplami.
- Gorący dżem z malin przekładaj do sterylnych słoiczków i szybko je zamykaj. Teraz możesz zapasteryzować przetwory w garnku z wrzątkiem albo odwrócić słoiki do góry dnem, owinąć w bardzo gruby koc i wyjąć dżem malinowy dopiero po upływie doby.
Zobacz, co jeszcze możesz zrobić z malin:
Pucharek z malinami - przepis
Jak zrobić malinową chmurkę?
Nalewka z malin na wódce i spirytusie
Ciasto z malinami na kilka sposobów
Mus z malin z 2 składników
Pavlova z malinami