Liczba porcji: 10
Poziom trudności:
średni
Składniki:
Na bezę:- 5 białek
- 280 g cukru
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
- łyżeczka octu winnego
- 1/2 litra śmietany kremówki
- łyżka cukru pudru
- 500 g malin
- łyżka cukru pudru
Przygotowanie:
Zobacz przepis na Pavlovą z malinami!
- Białka ubij na sztywno.
- Powoli dodawaj do nich cukier.
- Ubijaj jeszcze przez 3 minuty.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 160 stopni.
- Dodaj do piany ocet i mąkę ziemniaczaną, miksuj przez minutę aż do połączenia się składników.
- Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niej pianę tak, aby uformowała koło o średnicy około 20-25 cm.
- Wygładź boki bezy, wewnątrz pozostawiając wgłębienie, przypominające mały wulkan.
- Przykręć piekarnik do 120-130 stopni i piecz bezę przez około 75-80 minut.
- Wyłącz piekarnik i pozostaw w nim Pavlovą do wystudzenia.
- Gdy beza wystygnie, ubij kremówkę z cukrem pudrem.
- Część malin rozdrobnij i dodaj do ubitej kremówki.
- Wgłębienie wewnątrz bezy wypełnij kremówką, udekoruj pozostałymi malinami. Możesz również ostrożnie przeciąć Pavlovą na pół i nałożyć kremówkę do wnętrza.