Marmolada z reguły zawiera dużo cukru. Jeśli zastąpimy go stewiozydem, możemy się „rozkoszować bez wyrzutów sumienia”. Ważne: podczas gotowania marmolady trzeba pamiętać o zachowaniu szczególnej czystości. Gotować jagody 60 sekund, owoce pestkowe i ziarniste ok. 6 minut (sprawdzać drewnianym patyczkiem, czy bez wysiłku można go wsunąć w miąższ owoców). Wygotować słoiki lub napełnić je wrzącą wodą. Słoiki napełnić wodą aż do poziomu 5 mm od brzegu, a następnie natychmiast zamknąć. Dobrze zakręcić pokrywkę (dobrze jest zbierać słoiki po miodzie). „Bio-Unigel” jest środkiem żelującym wyprodukowanym z naturalnych pektyn (biofarm.ch), produkt odpowiada surowym normom Bio Suisse.
Polecamy: Dżemy, konfitury, marmolady - zdrowe przetwory owocowe
Sok cytrynowy dodany do łagodnych i mało kwaśnych konfitur oraz galaretek z bananów, mango lub gruszek dodaje wyrazu i chroni ich kolor. 1 łyżkę na 500 g owoców dodać na samym końcu gotowania. W przypadku owoców o normalnej kwaśności nie ma potrzeby dodawania soku cytrynowego.
Konfitura brzoskwiniowa
- 1 kg dojrzałych brzoskwiń
- 3 łyżki sproszkowanych liści stewii (ok. 6 g)
- 3 łyżki pektyny (30 g)
- 50 – 100 ml wody, w zależności od stopnia dojrzałości owoców
Brzoskwinie przepołowić, usunąć pestki, połówki owoców pokroić na małe kawałki. Wszystkie składniki gotować stale mieszając do momentu, aż brzoskwinie się rozpadną. Gorącymi konfiturami napełnić podgrzane słoiki i natychmiast zakręcić. Zamiast brzoskwiń można też użyć moreli, truskawek lub truskawek i rabarbaru. Konfitury z truskawek zmiksować blenderem.
Konfitura śliwkowa
- 1 kg śliwek, najlepiej domowych
- 200 ml wody
- 1 czubata łyżeczka stewiozydu w proszku (2½ g)
- 1 łyżeczka cynamonu w proszku
- 2 łyżki uniwersalnego środka żelującego
Śliwki przepołowić, pozbawić pestek i pokroić na małe kawałki. Wszystkie składniki gotować, stale mieszając, aż owoce się rozpadną. Gorącymi konfiturami napełnić podgrzane słoiki i natychmiast zamknąć.
Konfitura z dyni i mango
- 200 g suszonego mango
- 500 g miąższu dyni (albo marchewek)
- ¼ łyżeczki stewiozydu w proszku
- 200 ml soku pomarańczowego, najlepiej świeżo wyciśniętego
- 1 ekologiczna cytryna (sok i starta skórka)
- ok. 150 ml wody w której moczyło się mango
- 2 łyżki Unigelu (20 g)
- 50 ml soku pomarańczowego
Mango namoczyć przez godzinę w 1 l wody. Następnie pokroić na małe kawałki. Miąższ dyni lub marchewki pokroić na cienkie plasterki. Mango, miąższ dyni, stewiozyd w proszku, sok cytrynowy i pomarańczowy oraz skórkę cytryny i wodę, w której moczyło się mango wlać na patelnię, zagotować i gotować ok. 20 min. Unigel rozpuścić w soku pomarańczowym, wlać na patelnię i gotować jeszcze 5 min. Następnie zmiksować blenderem. Gorącymi konfiturami napełnić podgrzane słoiki i natychmiast zamknąć. Przykryć ręcznikiem.
Przepisy pochodzą z książki Stewia. Niebiańsko słodka i zdrowa alternatywa dla cukru i słodzików. Tytuł, lid i niektóre śródtytuły pochodzą od redakcji. Publikacja za zgodą wydawcy.
Zobacz także: Jak przygotować konfiturę z truskawek?