Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 6 ziemniaków
  • 20 dag mielonego mięsa
  • litr bulionu mięsnego
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • gałka muszkatołowa
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz
Reklama
Przygotowanie:

Zobacz przepis na zapiekane ziemniaki faszerowane!

  1. Obrane ziemniaki podgotuj w bulionie (powinny być lekko twardawe).
  2. Wyjmij ziemniaki z bulionu, ostudź i wydrąż łyżeczką. Wydrążony miąższ rozgnieć widelcem.
  3. Do mielonego mięsa dodaj posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz rozgniecione ziemniaki.
  4. Dopraw masę solą, pieprzem i gałką.
  5. Tą masą nadziej ziemniaki.
  6. Ułóż w naczyniu żaroodpornym, zalej do połowy bulionem (pozostałym po gotowaniu ziemniaków).
  7. Wstaw do nagrzanego piekarnika.
  8. Zapiekaj danie około 30 minut w temperaturze 220 stopni C.
Reklama

Zobacz więcej dań z ziemniakami:

Zapiekanka chłopska
Chleb z ziemniakami
Zapiekanka rybna
Jak zrobić placek po zbójnicku?
Jak zrobić puree ziemniaczane?

Reklama
Reklama
Reklama