Zapiekany bakłażan - przepis składniki i przygotowanie
Pyszna przekąska - koniecznie spróbuj!
Opublikowano: 25.08.2014, 09:00
Reklama
Ilość porcji: 2
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- dojrzały bakłażan
- 2 pomidory
- kilka listków bazylii
- ser - najlepiej gorgonzola (ok. 30 g)
- oliwa
- sól
Reklama
Przygotowanie:
Sprawdź przepis na zapiekanego bakłażana!
- Bakłażana umyj, pokrój na półcentymetrowe plastry, posyp solą i odstaw na 20 minut, żeby puściły sok.
- Pomidory pokrój na plastry tej samej grubości, co plastry bakłażana.
- Plastry bakłażana podsmaż na patelni z obu stron.
- Ułóż na przemian po 2 plastry bakłażana, pomidora i sera.
- Zapiecz przez 8 minut w temperaturze 180 st. C.
- Skrop oliwą.
- Przed podaniem udekoruj listkami bazylii.
Reklama
Sprawdź inne przepisy z bakłażanem:
Zapiekanka z bakłażanem - przepis
Sałatka z bakłażanem - przepis
Reklama
Reklama
Reklama