Reklama
Stopień trudności: Średnie
Składniki:

30 dag boczku,
50 dag wieprzowiny,
50 dag wątroby wieprzowej,
20 dag cebuli,
3 bułki,
3 dag grzybów suszonych,
jajko,
8 dag bułki tartej,
4 dag smalcu,
5 dag słoniny wędzonej,
pieprz,
sól,
liśc laurowy,
ziele angielskie,
gałka muszkatołowa.

Reklama
Przygotowanie:

Pokroić boczek w małe kawałki i lekko podsmażyć, żeby tłuszcz się wytopił. Obrać i pokroić cebulę. Na kawałki pokroić wieprzowinę. Wszystko wymieszać. Dodać namoczone uprzedio grzyby. Dosypać ziele angielskie, liść laurowy i sól. Wlać wodę. Dusić. W momencie zmięknięcia mięsa, włożyć umytą wątrobę i skrawki wieprzowiny. Dusić aż wątroba przesatnie być krwista. Pokroić plastry bułki i włożyć do sosu. Zdjąć garnek z ognia. Ostudzić. Zemleć trzy razy odciśniętą bułkę z mięsem. Połączyć z jajkiem. Doprawić. Ma powstać gładka masa. Brytfankę wysmarować tłuszczem, oprószyć bułką tartą i wyłożyć plastrami słoniny. Przełożyć masę pasztetową do formy. Piec w temp. 150 st. C przez 45 minut.

Reklama
Reklama
Reklama