Placki z batatów - prosty i szybki przepis
Placki z batatów możesz zaserwować np. z sosem czosnkowym lub hummusem. Z 1 batata o wadze 300-350 g przygotujesz ok. 15 placków. Jeśli lubisz nietypowe połączenia smakowe, dopraw placki z batatów cynamonem.
Opublikowano: 07.04.2021, 16:21
Reklama
Czas przygotowania: 30 min
Ilość porcji: 15
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 1 batat przeciętnej wielkości (300-350 g),
- 1/2 cebuli,
- 2 jajka,
- 2 ząbki czosnku,
- 4 łyżki mąki pszennej,
- olej do smażenia,
- pieprz,
- sól,
- słodka papryka,
- curry,
- opcjonalnie: cynamon.
Reklama
Przygotowanie:
Placki z batatów to ciekawa alternatywa dla klasycznych placków ziemniaczanych. Z pewnością posmakuje dzieciom - jeśli przyrządzasz placki z batata dla najmłodszych, możesz ograniczyć ilość przypraw.
- Batata umyj, obierz ze skórki i zetrzyj na tarce.
- 1/2 cebuli obierz i również zetrzyj, wymieszaj z batatem.
- Czosnek obierz, zetrzyj i dodaj do masy na placki.
- Teraz połącz z pozostałymi składnikami - do masy na placki z batatów dodaj jajka, mąkę i wszystkie przyprawy. Wymieszaj.
- Na patelni rozgrzej olej. Wykładaj masę porcjami na gorący tłuszcz - 1 łyżka masy to 1 placek z batatów. Smaż, aż placki będą złociste z obu stron.
- Usmażone placki odsącz z tłuszczu na ręczniku papierowym. Jeśli chcesz, aby placki z batatów były bardziej dietetyczne, możesz upiec je w piekarniku. Na blaszkę wysmarowaną olejem, wykładaj porcje masy. Piecz przez 20 minut w 180 stopniach C.
Reklama
Zobacz więcej przepisów z batatem w roli głównej:
12 przepisów na dania z batatów
Pieczone bataty - przepis video
Puree z batatów - przepis video
Reklama
Reklama
Reklama