Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:

Na ciasto:

Reklama
  • 4 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki oleju
  • 2 szklanki ciepłej wody
  • sól

Na farsz:

  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 30 dag suszonych grzybów
  • 2 średnie cebule
  • masło do podsmażenia cebuli
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:

Zobacz, jak zrobić pierogi na Wigilię!

  1. Grzyby opłucz dokładnie, zalej zimną wodą i odstaw na kilka godzin lub na noc.
  2. W tej samej wodzie ugotuj je (około 10-15 minut), wyjmij i drobno posiekaj. Wodę zostaw.
  3. Kapustę odciśnij lekko z płynu (jeśli jest bardzo kwaśna można ją przepłukać zimną wodą), posiekaj.
  4. Drobno pokrojoną cebulę podsmaż na złoty kolor, przełóż do garnka, dodaj kapustę i grzyby, zalej całość wodą z grzybów i duś na małym ogniu, aż cała woda się wygotuje.
  5. Dopraw solą i pieprzem.
  6. Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj sól i olej.
  7. Stopniowo dolewając ciepłą wodę wyrabiaj około 15 minut, aż ciasto będzie miękkie i elastyczne. Przykryj ściereczką.
  8. Ciasto wałkuj partiami na placki, wykrawaj kółka, nakładaj farsz i zlepiaj pierogi.
  9. Gotuj w osolonej wodzie około 3-5 minut.
  10. Podawaj z podsmażoną na złoty kolor cebulą.
Reklama

Zobacz więcej świątecznych przepisów:

Pierniki z lukrem - przepis
Paszteciki z kapustą i grzybami - przepis
Placek makowy - przepis
Mini serniczki świąteczne - przepis
Keks mocno bakaliowy - przepis
Barszcz na kwasie buraczanym - przepis
Ciasto z makiem - 17 przepisów

Reklama
Reklama
Reklama