Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 170 ml mleka,
  • 100 g mąki pszennej,
  • łyżeczka olejku waniliowego,
  • szczypta soli,
  • 3 jajka.
Reklama

Do tego:

  • 3 łyżki masła klarowanego,
  • owoce sezonowe do podania,
  • cukier puder.
Przygotowanie:

Do przygotowania dutch baby możesz użyć patelni żeliwnej lub innej, którą można wkładać do piekarnika. Serwuj z owocami sezonowymi, np. truskawkami, malinami, borówkami albo czereśniami. Zimą możesz skorzystać z tych mrożonych.

Nazwa jest nieco przewrotna, ponieważ przysmak znany również jako naleśnik holenderski, pochodzi tak naprawdę ze Stanów Zjednoczonych.

  1. Wszystkie składniki wyjmij wcześniej z lodówki, aby miały temperaturę pokojową.
  2. Jajka roztrzep trzepaczką albo ubij mikserem.
  3. Przerwij ubijanie w momencie, gdy pokażą się pierwsze pęcherzyki powietrza.
  4. Wlej mleko, krótko ubijaj.
  5. Dodaj sól oraz aromat waniliowy, znowu krótko ubijaj.
  6. Do masy przesiej mąkę. Znowu chwilę zmiksuj.
  7. Piekarnik rozgrzej do 220 stopni C.
  8. Na patelni rozgrzej masło klarowane, delikatnie wylej na nią masę naleśnikową. Patelnię wstaw do nagrzanego piekarnika.
  9. Jeśli nie masz takiej, którą można byłoby rozgrzewać do tak wysokich temperatur, owiń rączkę folią aluminiową.
  10. Piecz 20 minut.
  11. Gotowy naleśnik dutch baby posyp cukrem pudrem i obłóż owocami.
Reklama

Zobacz również:
Dyniowe pancakes - przepis video Kasi Bukowskiej
Kulinarny hit: 75 pomysłów na naleśniki

Reklama
Reklama
Reklama