Ciasto francuskie ze szpinakiem - przepis na prostą przekąskę
Ciasto francuskie ze szpinakiem możesz serwować na zimno lub na ciepło. Jako dodatek proponujemy ser feta lub pleśniowy, dobrze sprawdzi się też parmezan.
Opublikowano: 12.12.2019, 08:18
Reklama
Czas przygotowania: 50 min
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- płat ciasta francuskiego,
- 1 średniej wielkości cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- ok. 100 g sera feta lub sera pleśniowego,
- opakowanie mrożonego szpinaku,
- jajko,
- olej,
- sól,
- pieprz,
- zioła prowansalskie,
- gałka muszkatołowa.
Reklama
Przygotowanie:
Ciasto francuskie ze szpinakiem możesz uformować w różne kształty - sakiewki, koperty, ślimaczki lub pizzerinki. Jeśli masz ochotę, wzbogać przepis o kolejne dodatki: podsmażoną pierś z kurczaka, suszone pomidory lub szynkę parmeńską.
- Czosnek i cebulę obierz, drobno posiekaj, przesmaż na oleju.
- Dodaj zamrożony szpinak, przykryj i duś, aż liście zmiękną.
- Przypraw pieprzem, solą, gałką i ziołami.
- Proponujemy uformowanie ciasta francuskiego ze szpinakiem w kształt sakiewek. Pokrój więc ciasto na kwadraty, kładąc na środek każdego z nich łyżkę farszu.
- Dodaj pokruszoną fetę (lub pokrojony ser pleśniowy).
- Rogi kwadratów pozwijaj do środka, lekko dociskając aby później się trzymały.
- W miseczce roztrzep jajko, posmaruj nim brzegi sakiewek.
- Piecz 15-20 minut w 180 stopniach C, aż ciasto lekko się przyrumieni.
- Ciasto francuskie ze szpinakiem możesz podawać na zimno albo na ciepło. Świetnie smakuje np. z sosem czosnkowym.
Reklama
Zobacz więcej przepisów ze szpinakiem:
Tarta ze szpinakiem i łososiem
Makaron ze szpinakiem: 3 przepisy
Rolada szpinakowa z łososiem
Kluseczki gnocchi ze szpinakiem
Roladki schabowe ze szpinakiem
Ciasto Shrek
Reklama
Reklama
Reklama