Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 450 g mąki pszennej typu 650,
  • 450 ml kefiru lub maślanki,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 50 g ziaren słonecznika,
  • 3 łyżki oleju roślinnego.
Reklama
Przygotowanie:

Chleb bez drożdży, za to przygotowany na bazie mieszanki sody oczyszczonej i proszku do pieczenia, jest łatwy i prosty w przygotowaniu. Wymieszanie składników razem z pieczeniem nie powinno ci zająć więcej niż 60 minut.

Świetnie zastąpi każdy domowy chleb na drożdżach. W naszym przepisie występuje razem z pestkami słonecznika, ale możesz dodać również pestki dyni, siemię lniane albo suszone owoce.

  1. Do miski przesiej mąkę, dodaj sól, proszek do pieczenia oraz sodę i wymieszaj dokładnie ze sobą.
  2. Dodaj kefir w temperaturze pokojowej i wymieszaj aż powstanie jednolita masa.
  3. Keksówkę wysmaruj olejem i wysyp mąką.
  4. Przełóż masę na chleb bez drożdży do formy, posmaruj z wierzchu łyżką oleju i posyp ziarnami słonecznika.
  5. Wstaw do nagrzanego na 200 stopni C piekarnika i piecz przez 40 minut.
  6. Chleb bez drożdży gotowy!
Reklama

Więcej przepisów na chleb:
Przepis na chleb orkiszowy
Jak zrobić zakwas?
Chleb na zakwasie - przepis
Przepis na chlebki pita

Reklama
Reklama
Reklama