Składniki:
- 40 dag dyni hokkaido
- 1/2 szklanki tartego ostrego sera
- 2/3 szklanki mleka
- 3 jajka
- 4 łyżki mąki
- 6 dag masła
- mielona gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz
- masło i tarta bułka do foremek
Przygotowanie:
- Oczyszczoną z pestek i włóknistego miąższu dynię owiń w folię aluminiową. Piecz 40 min (200 st.) minut. Wyjmij z folii, ostudź, miąższ oddziel łyżką od skórki i rozgnieć widelcem.
- W rondlu roztop masło, lekko przesmaż mąkę. Mieszając rózgą wlej powoli mleko. Gotuj mieszając 5 minut, aż sos zgęstnieje. Ostudź, dodaj żółtka, ser, miąższ dyni i przyprawy. Białka ubij, wymieszaj z masą. Miseczki żaroodporne wysmaruj masłem, posyp tartą bułką i napełnij masą do 2/3 wysokości naczynia. Piecz 30 minut (180 st.).