Reklama
Ilość kalorii: 300
Czas przygotowania: 90 min
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: Średnie
Składniki:
  • 40 dag dyni hokkaido
  • 1/2 szklanki tartego ostrego sera
  • 2/3 szklanki mleka
  • 3 jajka
  • 4 łyżki mąki
  • 6 dag masła
  • mielona gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz
  • masło i tarta bułka do foremek
Reklama
Przygotowanie:
  1. Oczyszczoną z pestek i włóknistego miąższu dynię owiń w folię aluminiową. Piecz 40 min (200 st.) minut. Wyjmij z folii, ostudź, miąższ oddziel łyżką od skórki i rozgnieć widelcem.
  2. W rondlu roztop masło, lekko przesmaż mąkę. Mieszając rózgą wlej powoli mleko. Gotuj mieszając 5 minut, aż sos zgęstnieje. Ostudź, dodaj żółtka, ser, miąższ dyni i przyprawy. Białka ubij, wymieszaj z masą. Miseczki żaroodporne wysmaruj masłem, posyp tartą bułką i napełnij masą do 2/3 wysokości naczynia. Piecz 30 minut (180 st.).
Reklama
Reklama
Reklama