Składniki na 4 wrapy:
Ciasto na tortille:- 0,5 szklanki mąki kukurydzianej
- 0,5 szklanki mąki pszennej
- 0,3 szklanki ciepłej wody
- 2 łyżki oleju
- sól
- 200 g łososia
- 1 ogórek
- 1 rzodkiewka
- garść roszponki
- 1 łyżka sezamu
- 1 łyżka miodu
- sól
- pieprz
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka miodu
- 2 cm korzenia imbiru
1
z
4
fot. Agnieszka Piątkowska/prettybaked.pl
Wrap z łososiem - przepis Ani Starmach, krok 1
- Ciepłą wodę wymieszaj z olejem, solą a następnie z mąką.
- Wyrabiaj, aż otrzymasz elastyczne ciasto.
- Jeśli masz czas, odstaw je na kilkanaście minut przykryte ściereczką, aby odpoczęło.
2
z
4
fot. Agnieszka Piątkowska/prettybaked.pl
Wrap z łososiem - przepis Ani Starmach, krok 2
- Ciasto podziel na kawałki i rozwałkuj jak najcieniej, wykrawaj z nich kółka, kładź je na rozgrzanej patelni i podgrzewaj przez kilka minut z każdej strony.
- Upieczone placki przechowuj pod mokrą ściereczką, dzięki temu nie będziesz mieć później problemu z ich zwijaniem.
3
z
4
fot. Agnieszka Piątkowska/prettybaked.pl
Wrap z łososiem - przepis Ani Starmach, krok 3
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni C.
- Łososia obsyp solą i pieprzem, przesmaż na patelni, a następnie posmaruj miodem, posyp sezamem i wstaw na 10 minut do rozgrzanego piekarnika.
4
z
4
fot. Agnieszka Piątkowska/prettybaked.pl
Wrap z łososiem - przepis Ani Starmach, krok 4
- Ogórka pokrój w jak najcieńsze wstążki (możesz do tego użyć obieraczki do warzyw), rzodkiewkę pokrój w plasterki.
- Sos sojowy wymieszaj z tartym imbirem i miodem.
- Na środku tortilli ułóż rozdrobnionego widelcem łososia, dodaj warzywa, całość polej sosem, zwiń i zawiń w folię aluminiową lub zjedz od razu.