Liczba porcji: 4
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 1 mała główka sałaty lodowej
- 200 g szpinaku (najlepiej tzw. baby)
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 100 g boczku w plastrach
- 50 g sera (np. grana padano)
- 3 kromki chleba
- sok z cytryny
- 100 ml jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka musztardy
- świeży tymianek
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Sprawdź przepis Ani Starmach na sałatkę z kurczakiem a la cezar!
- Kurczaka pokrój w kostkę, włóż do miski, dodaj posiekany tymianek, łyżkę soku z cytryny, sól, pieprz.
- Boczek pokrój w paseczki, wrzuć na rozgrzaną patelnie i smaż kilka minut, aż będzie chrupiący, następnie zdejmij go z patelni i przełóż na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
- Na patelnię, na której smażyłaś boczek, wrzuć kurczaka i smaż go przez mniej więcej 5 minut, aż nabierze złotawego koloru.
- Od chleba odkrój skórkę i pokrój miąższ w drobną kostkę, podsmaż go na czystej patelni np. z odrobiną oliwy czosnkowej.
- Jogurt wymieszaj z sokiem z cytryny, musztardą, oliwą z oliwek, dodaj sól i pieprz.
- Do dużej miski wrzuć pokrojoną sałatę i umyty szpinak.
- Dodaj kurczaka, boczek, starty ser i grzanki, całość polej sosem jogurtowym.
Więcej przepisów Ani Starmach w książce "Pyszne 25. Nowa porcja przepisów" (premiera 20 II)