Reklama
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 1 mała główka sałaty lodowej
  • 200 g szpinaku (najlepiej tzw. baby)
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 100 g boczku w plastrach
  • 50 g sera (np. grana padano)
  • 3 kromki chleba
  • sok z cytryny
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • świeży tymianek
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz
Reklama
Przygotowanie:

Sprawdź przepis Ani Starmach na sałatkę z kurczakiem a la cezar!

  1. Kurczaka pokrój w kostkę, włóż do miski, dodaj posiekany tymianek, łyżkę soku z cytryny, sól, pieprz.
  2. Boczek pokrój w paseczki, wrzuć na rozgrzaną patelnie i smaż kilka minut, aż będzie chrupiący, następnie zdejmij go z patelni i przełóż na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
  3. Na patelnię, na której smażyłaś boczek, wrzuć kurczaka i smaż go przez mniej więcej 5 minut, aż nabierze złotawego koloru.
  4. Od chleba odkrój skórkę i pokrój miąższ w drobną kostkę, podsmaż go na czystej patelni np. z odrobiną oliwy czosnkowej.
  5. Jogurt wymieszaj z sokiem z cytryny, musztardą, oliwą z oliwek, dodaj sól i pieprz.
  6. Do dużej miski wrzuć pokrojoną sałatę i umyty szpinak.
  7. Dodaj kurczaka, boczek, starty ser i grzanki, całość polej sosem jogurtowym.

Więcej przepisów Ani Starmach w książce "Pyszne 25. Nowa porcja przepisów" (premiera 20 II)

Reklama

Sprawdź inne przepisy na sałatki z kurczakiem:

Sałatka z makaronem i kurczakiem - przepis
Przepis na sałatkę cezar
Sałatka gyros - przepis

Reklama
Reklama
Reklama