Liczba porcji: 2
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 200–300 g filetu z dorsza
- 2 bułki pszenne
- 1 pomidor
- garść rukoli
- 1 ogórek
- 1 czerwona cebula
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ostrej musztardy
- 1 łyżka majonezu
- 0,5 pęczka natki pietruszki
- bułka tarta
- 1 łyżka mąki pszennej
- 0,5 łyżeczki soku z cytryny
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Sprawdź przepis Ani Starmach na domowe hamburgery!
"Jeśli twoje dziecko nie przepada za rybami przygotuj mu te burgery, a na pewno zmieni zadnie! A ty też będziesz zadowolona, bo nie jest to danie skierowane tylko dla najmłodszych…" - mówi Ania Starmach.
- Rybę dość grubo posiekaj, przełóż ją do miski.
- Dodaj jajko, pokrojoną czerwoną cebulę, sól, pieprz, 0,5 łyżeczki soku z cytryny, posiekaną pietruszkę i musztardę.
- Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i ulep małe kotleciki.
- Kotleciki obtocz w mące, potem w bułce tartej.
- Smaż na oleju po 2–3 minuty z każdej strony.
- Bułki przekrój i podpiecz w piekarniku.
- Dolną połowę każdej z nich posmaruj musztardą i majonezem, dodaj rukolę, pokrojonego ogórka.
- Na to połóż kotlet z dorsza, dodaj po 2 plasterki pomidora i przykryj drugą częścią bułki.
Więcej przepisów Ani Starmach w książce "Pyszne 25. Nowa porcja przepisów" (premiera 20 II)