Zapiekanka z kurczakiem i warzywami - przepis Ani Starmach

Pomysł na pyszny i niezbyt drogi obiad - koniecznie wypróbuj! Zapiekanka z kurczakiem Ani Starmach to hit!
Weronika Kwaśniak / 02.08.2017 10:00
DRUKUJ PRZEPIS
Zapiekanka z kurczakiem i warzywami - przepis Ani Starmach fot. ONS.pl
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 45 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:

Może i znajdą się tacy, co uznają, że zapiekanka z kurczakiem i warzywami to banał. Jednak najprostsze przepisy są najlepsze. Przepis na zapiekankę z kurczaka podbił nasze serca: to sycąca potrawa dla całej rodziny, poza tym, łatwa do zabrania do pracy. Reka w górę, kto uwielbia szybkie i proste dania, jak zapiekanka! A teraz zobaczcie przepis na zapiekankę z kurczakiem i warzywami.

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1 brokuł
  • 200 g ryżu
  • 3 marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 ml wody
  • 100 g żółtego sera
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 cebula
  • oliwa z oliwek
  • świeży rozmaryn
  • świeży tymianek
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:

Sprawdź przepis Ani Starmach na zapiekankę z kurczakiem!

Zapiekanki rozgrzewają i sycą, są idealne na długie zimowe wieczory, ale też jako propozycja obiadowa, która może nas cieszyć przez kilka dni z rzędu. Bo odgrzewana smakuje jeszcze lepiej… - mówi Ania Starmach

  1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni C.
  2. Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
  3. Kurczaka pokrój w cienkie paseczki lub w kostkę, oprósz solą, pieprzem i posiekanymi ziołami.

Zapiekanka makaronowa z pulpecikami - przepis

  1. Mięso smaż na patelni ok. 5–7 minut.
  2. Brokuł podziel na małe różyczki i wrzuć do wrzątku, gotuj ok. 3 minut.
  3. Marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

Zapiekanka z kapusty i pora

  1. Cebulę i czosnek drobno pokrój, przesmaż na odrobinie oliwy, po chwili dodaj marchewkę, wodę i łyżkę sosu sojowego.
  2. Duś ok. 10 minut.
  3. Gotową marchewkę wymieszaj z ryżem, ułóż o na dnie naczynia żaroodpornego, dodaj brokuły i kurczaka, całość posyp startym serem.

Zapiekanka z ziemniakami i mięsem

  1. Wstaw do nagrzanego piekarnika na mniej więcej 5 minut. Zależy nam na tym, aby ser się rozpuścił i aby aromaty wszystkich składników się połączyły.

Więcej przepisów Ani Starmach w książce "Pyszne 25. Nowa porcja przepisów"

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA