TATAR: przepis na tatara z mięsa lub ryb, befsztyk tatarski przepis

Tatar na sposób francuski 4/4 Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Tatar możesz przygotować z siekanego mięsa, łososia, śledzia lub tuńczyka. U nas znajdziesz przepisy na wszystkie wersje befsztyku tatarskiego!
Weronika Kwaśniak / 22.06.2017 15:40
Tatar na sposób francuski 4/4 Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja

Tatar (inaczej zwany befsztykiem tatarskim) tradycyjnie przygotowuje się z siekanego lub drobno zmielonego mięsa wołowego, oleju, cebuli, soli i pieprzu, a także żółtek jaj. Mięso na tatara musi być chude, a także świeże i kupione ze sprawdzonego źródła - najważniejszą cechą tej przekąski jest fakt, że zjada się ją na surowo, bez żadnej obróbki. Jeśli mięso będzie choć odrobinę nieświeże, konsekwencje zdrowotne mogą być naprawdę poważne.

Obecnie tatar coraz częściej przygotowuje się również z ryb - zazwyczaj z łososia, tuńczyka albo śledzia.

Przepis na tatar wołowy po francusku

Oto składniki na tatar wołowy po francusku:

  • 15 dag sezonowanej polędwicy wołowej,
  • mała łyżka ostrej musztardy francuskiej,
  • żółtko,
  • opcjonalnie: kilka kaparów,
  • 1-2 korniszony,
  • mała szalotka,
  • sos Tabasco,
  • sos Worcester,
  • sól,
  • pieprz.

Jak zrobić tatar po francusku? Mięso ułóż na desce, bardzo ostrym nożem, posiekaj je niezbyt drobno, ale i nie za grubo. Dodaj żółtko oraz posiekane drobno kapary. Dodaj musztardę, posiekane korniszony i cebulę szalotkę. Wlej odrobinę Tabasco i sosu Worcester.

Tatar dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj. Nałóż do foremki, dociśnij mocno łyżką. Odwróć foremkę i delikatnie wyjmij na talerz, tak by tatar się nie rozpadł. Podawaj tatar francuski np. z frytkami lub małymi ziemniakami i mieszanką sałat.

Zobacz więcej pomysłów na dania z wołowiny

Przepis na tatar ze śledzia

Oto składniki na tatar ze śledzia:

  • 4 filety ze śledzia,
  • duże jabłko,
  • mała cebula,
  • 4 ogórki konserwowe,
  • 2 łyżeczki musztardy,
  • 2 łyżeczki oliwy,
  • sok z cytryny,
  • pieprz,
  • natka pietruszki i kapary do dekoracji.

Jak zrobić tatara ze śledzia? Jabłko pokrój na plastry, usuń gniazda nasienne i skrop sokiem z cytryny. Śledzia wymocz, osusz i posiekaj drobno. Cebulę obierz i razem z ogórkami pokrój w drobną kostkę. W misce dokładnie wymieszaj musztardę, oliwę, śledzia, cebulę i połowę ogórków.
Plastry jabłka przekładaj przygotowaną masą śledziową. Na koniec udekoruj tatar ze śledzia posiekaną natką, resztą ogórka i kaparami. Posyp pieprzem.

Zobacz więcej przepisów na przekąski

Sprawdź poniżej jeszcze 10 przepisów na tatara:

Dodaj jabłko i syrop klonowy - to najlepszy przepis na pyszny tatar z łososia
Dodaj jabłko i syrop klonowy - to najlepszy przepis na pyszny tatar z łososia
Jeśli chcesz przygotować pyszny tatar z łososia, najlepiej będzie sięgnąć po dwa rodzaje ryby: wędzoną i marynowaną. Do smaku dodaj także nieco słodyczy: żurawinę, syrop klonowy oraz nektar z pomarańczy. Do tatara z łososia warto dodać także koperek i świeżą rukolę. Zobacz ten pyszny przepis.
Tatar ze śledzia
Tatar ze śledzia
Idealny jako przekąska na imprezę!
Tatar ze śledzi z ananasem - przepis
Tatar ze śledzi z ananasem - przepis
Dla zaostrzenia smaku warto dodać drobno pokrojonego ogórka konserwowego.
Tatar wołowy - przepis
Tatar wołowy - przepis
Tatar z wołowiny, cebulki i ogórków to niezły pomysł na sycącą przekąskę.
Tartinki z tatarem z łososia - przepis
Tartinki z tatarem z łososia - przepis
Tartinki z tatarem z łososia to proste i efektowne danie na Sylwestra.
Tatarskie kulki - przepis
Tatarskie kulki - przepis
Mimo że święta Bożego Narodzenia jeszcze przed nami, warto już dziś pomyśleć nad przekąskami na Sylwestra. Polecamy kulki tatarskie.

Redakcja poleca

REKLAMA