Tatar (inaczej zwany befsztykiem tatarskim) tradycyjnie przygotowuje się z siekanego lub drobno zmielonego mięsa wołowego, oleju, cebuli, soli i pieprzu, a także żółtek jaj. Mięso na tatara musi być chude, a także świeże i kupione ze sprawdzonego źródła - najważniejszą cechą tej przekąski jest fakt, że zjada się ją na surowo, bez żadnej obróbki. Jeśli mięso będzie choć odrobinę nieświeże, konsekwencje zdrowotne mogą być naprawdę poważne.
Obecnie tatar coraz częściej przygotowuje się również z ryb - zazwyczaj z łososia, tuńczyka albo śledzia.
Przepis na tatar wołowy po francusku
Oto składniki na tatar wołowy po francusku:
- 15 dag sezonowanej polędwicy wołowej,
- mała łyżka ostrej musztardy francuskiej,
- żółtko,
- opcjonalnie: kilka kaparów,
- 1-2 korniszony,
- mała szalotka,
- sos Tabasco,
- sos Worcester,
- sól,
- pieprz.
Jak zrobić tatar po francusku? Mięso ułóż na desce, bardzo ostrym nożem, posiekaj je niezbyt drobno, ale i nie za grubo. Dodaj żółtko oraz posiekane drobno kapary. Dodaj musztardę, posiekane korniszony i cebulę szalotkę. Wlej odrobinę Tabasco i sosu Worcester.
Tatar dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj. Nałóż do foremki, dociśnij mocno łyżką. Odwróć foremkę i delikatnie wyjmij na talerz, tak by tatar się nie rozpadł. Podawaj tatar francuski np. z frytkami lub małymi ziemniakami i mieszanką sałat.
Zobacz więcej pomysłów na dania z wołowiny
Przepis na tatar ze śledzia
Oto składniki na tatar ze śledzia:
- 4 filety ze śledzia,
- duże jabłko,
- mała cebula,
- 4 ogórki konserwowe,
- 2 łyżeczki musztardy,
- 2 łyżeczki oliwy,
- sok z cytryny,
- pieprz,
- natka pietruszki i kapary do dekoracji.
Jak zrobić tatara ze śledzia? Jabłko pokrój na plastry, usuń gniazda nasienne i skrop sokiem z cytryny. Śledzia wymocz, osusz i posiekaj drobno. Cebulę obierz i razem z ogórkami pokrój w drobną kostkę. W misce dokładnie wymieszaj musztardę, oliwę, śledzia, cebulę i połowę ogórków.
Plastry jabłka przekładaj przygotowaną masą śledziową. Na koniec udekoruj tatar ze śledzia posiekaną natką, resztą ogórka i kaparami. Posyp pieprzem.
Zobacz więcej przepisów na przekąski