Składniki:
- 50 dag polędwicy wołowej, rumsztyku lub rostbefu albo świeżej, mielonej wołowiny na tatar
- 2 żółtka bardzo świeżych jaj
- 2 cebule
- 2–3 ogórki konserwowe
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- marynowane grzybki
- natka pietruszki
- świeżo zmielony pieprz
- sól
Przygotowanie:
- Mięso opłucz, osusz. Oczyść z żyłek i tłuszczu, zmiel albo drobno posiekaj.
- Jajka umyj, zanurz we wrzątku. Wybij, oddzielając białka od żółtek.
- Cebule obierz, pokrój w drobną kostkę, umieść na sicie, przelej wrzątkiem, dokładnie odciśnij.
- Ogórki, jeśli mają twardą, grubą skórkę obierz, pokrój w małą kostkę.
- Mięso wymieszaj z żółtkami, połową cebuli i oliwą. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- 4 kubeczki wyłóż folią spożywczą. Układaj w nich warstwę mięsa, cebuli, mięsa, ogórków i znów mięsa. Całość lekko dociśnij, dobrze schłodź.
- Tatar wyjmij na talerzyk, udekoruj grzybkami i natką.