Składniki:
- 50 dag wędz. łososia (ze skórą)
- 3 ogórki konserwowe
- cebula
- łyżka kaparów
- 3 łyżki koperku
- 4 łyżki oliwy
- sok z cytryny
- sól n pieprz
oraz:
- opakowanie pumpernikla
- 4 łyżki masła
- 8 jajek przepiórczych
- koperek
- kapary
Przygotowanie:
- Łososia odkrój od skóry, usuń ości, posiekaj. Cebulę posiekaj, przelej na sitku wrzątkiem, osącz. Ogórki obierz, posiekaj. Kapary osącz, posiekaj. Łososia i posiekane składniki włóż do miski. Skrop oliwą i sokiem z cytryny. Dopraw solą i pieprzem. Przykryj, chłodź 30 min.
- Kromki pumpernikla posmaruj masłem, pokrój na kwadraty. Na tartinkach ułóż porcje łososiowego tatara. Udekoruj połówką jajka przepiórczego na twardo, piórkami koperku i kaparami.