Czas wykonania: 30 min
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- kasztany jadalne,
- sól do smaku.
Przygotowanie:
Nie masz pomysłu na pyszną wieczorną przekąskę? Jesienią sklepy spożywcze obfitują w jadalne kasztany, a ich cena waha się od 6 do 8 złotych za 0,5 kg.
Poza sezonem kasztany są dostępne suszone lub gotowane i pakowane próżniowo, ale to właśnie pieczone kasztany smakują najlepiej (i są idealne jako zdrowa przekąska do filmu). Jak upiec kasztany?
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nagrzej do 220°C lub 200°C z włączonym termoobiegiem.
- Po wypukłej stronie kasztanów ostrym nożem zrób nacięcia w kształcie litery X.
- Kasztany wsyp do garnka i zalej zimną wodą tak, by je zakryła. Dorzuć sporą szczyptę soli i doprowadź do wrzenia na średnim ogniu.
- Odcedź kasztany i wysyp je na blachę.
- Kasztany piecz je przez 18-25 minut. Pieczone kasztany powinny mieć piękny brązowy kolor.
- Jedz pieczone kasztany, póki nie wystygną – wtedy najłatwiej się je obiera i smakują najlepiej.
Artykuł pierwotnie opublikowany 12.11.2019.
Przeczytaj więcej o przekąskach na jesień:
Kasztany jadalne nadają się nie tylko do pieczenia
Przepyszne curry z dyni i kurczaka