Pieczone kasztany - jak upiec kasztany, żeby były aksamitne w smaku

Pieczone kasztany to tradycyjna jesienna przekąska prosto z Francji. Do jej przygotowania potrzebujesz jedynie piekarnika, jadalnych kasztanów oraz szczypty soli.
Urszula Wilczkowska / 01.10.2020 10:42
DRUKUJ PRZEPIS
Pieczone kasztany - jak upiec kasztany, żeby były aksamitne w smaku fot. Adobe Stock
Czas wykonania: 30 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • kasztany jadalne,
  • sól do smaku.
Przygotowanie:

Nie masz pomysłu na pyszną wieczorną przekąskę? Jesienią sklepy spożywcze obfitują w jadalne kasztany, a ich cena waha się od 6 do 8 złotych za 0,5 kg.

Poza sezonem kasztany są dostępne suszone lub gotowane i pakowane próżniowo, ale to właśnie pieczone kasztany smakują najlepiej (i są idealne jako zdrowa przekąska do filmu). Jak upiec kasztany?

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik nagrzej do 220°C lub 200°C z włączonym termoobiegiem.
  2. Po wypukłej stronie kasztanów ostrym nożem zrób nacięcia w kształcie litery X.
  3. Kasztany wsyp do garnka i zalej zimną wodą tak, by je zakryła. Dorzuć sporą szczyptę soli i doprowadź do wrzenia na średnim ogniu.
  4. Odcedź kasztany i wysyp je na blachę.
  5. Kasztany piecz je przez 18-25 minut. Pieczone kasztany powinny mieć piękny brązowy kolor.
  6. Jedz pieczone kasztany, póki nie wystygną – wtedy najłatwiej się je obiera i smakują najlepiej.

Artykuł pierwotnie opublikowany 12.11.2019.

Przeczytaj więcej o przekąskach na jesień:
Kasztany jadalne nadają się nie tylko do pieczenia
Przepyszne curry z dyni i kurczaka

DRUKUJ PRZEPIS