Ptysie ziemniaczane
Oto składniki na ptysie ziemniaczane:
- 1 kg ziemniaków
- 3 jajka
- 2 łyżki masła
- 2 kopiaste łyżki skrobi ziemniaczanej
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej
- pół łyżeczki czarnego pieprzu
- pół łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
Jak zrobić ptysie ziemniaczane?
Ziemniaki obieramy i przekładamy do garnka z osoloną wodą. Gotujemy przez 20 minut do zmięknięcia. Następnie odstawiamy do wystudzenia. Ugniatamy za pomocą tłuczka do utworzenia gładkiego puree. Dodajemy jajka, masło, przyprawy oraz skrobię ziemniaczaną. Wszystko dokładnie mieszamy i ugniatamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Tak przygotowaną masę przekładamy do szprycy zakończonej gwiaździstą tylką. Możemy użyć również rękawa cukierniczego i uciąć końcówkę. Całość wyciskamy na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia tworząc formę ptysi. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza przez 15 minut, aż lekko zbrązowieją. Tak przygotowane ptysie możemy serwować z dodatkiem kremowego serka typu philadelphia lub z odrobiną wędzonego łososia.
Zobacz inne przepisy w formie wideo