Jeszcze kilka lat temu pasztet kojarzył się wszystkim z typowo mięsną potrawą. Ostatnio zawrotną karierę robią jednak pasztety wegetariańskie - są popularne nie tylko wśród tych, którzy rzeczywiście nie jedzą mięsa. Prym wiedzie pasztet z soczewicy, pasztet jajeczny, pasztet z dyni, pasztet z selera, a także pasztet z cukinii. Coraz częściej pojawiają się także na wielkanocnych stołach, jako alternatywa dla tradycyjnego, domowego pasztetu. Proponowany przez nas przepis z soczewicy cechuje się dużą zawartością białka, a także naprawdę wyśmienitym smakiem! Można go przyrządzić z zielonej lub czerwonej soczewicy, warto wzbogacić potrawę również dodatkiem innych warzyw - np. marchewki albo cukinii. Poniżej przedstawiamy 2 warianty przepisu!
Przepis na pasztet z soczewicy i marchewki
Oto składniki na pasztet z soczewicy i marchewki:
- 1 i 1/2 szklanki czerwonej soczewicy,
- 6 marchewek,
- 3 łyżki masła,
- 4 łyżki oleju,
- cebula,
- papryczka chili,
- 3 ząbki czosnku,
- 1/2 łyżeczki kurkumy,
- 1/2 łyżeczki mielonego kuminu,
- czubata łyżeczka curry,
- łyżeczka soli,
- łyżeczka pieprzu mielonego,
- 4 jajka,
- 5 marchewek do formy.
Jak zrobić pasztet z soczewicy i marchewki? Soczewicę wypłucz. Zalej 3/4 l wody, lekko rozgotuj, wystudź. 6 marchewek obierz, zetrzyj na tarce o małych oczkach. Na maśle i oleju przesmaż posiekaną cebulę, chilli, czosnek i marchewkę.
Dodaj kurkumę, kumin, curry, sól i pieprz, wystudź. Według uznania możesz dodać także inne przyprawy. Połącz z soczewicą i jajkami, dopraw. 5 marchewek obierz, pokrój w cienkie, długie plasterki. Gotuj na wrzątku pół minuty, osącz. Foremkę wysmaruj masłem, wyłóż plasterkami marchewki. Napełnij masą na pasztet z soczewicy, przykryj pozostałymi plasterkami marchewki. Wierzch posmaruj olejem. Piecz pasztet z soczewicy przez godzinę w temperaturze 185 stopni C.
Przepis na pasztet z soczewicy zielonej
Oto składniki na pasztet z soczewicy zielonej:
- 1 pietruszka,
- 2 jajka,
- 5 łyżek oliwy z oliwek,
- łyżeczka majeranku,
- łyżeczka oregano,
- 1/2 łyżeczki pieprzu,
- pęczek natki pietruszki,
- 500 g zielonej soczewicy,
- 4 marchewki,
- 2 cebule,
- 1 seler.
Jak zrobić pasztet z soczewicy zielonej? Soczewicę ugotuj do miękkości wraz z warzywami. Odsącz i przepuść przez maszynkę. Następnie do zmielonej soczewicy z warzywami dodaj jajka, posiekaną pietruszkę i 5 łyżek oliwy. Potem dosyp wszystkie przyprawy: pieprz, majeranek, oregano. Całość dokładnie wymieszaj. Masę na pasztet z soczewicy przełóż do wysmarowanej oliwą foremki keksowej. Piecz w 190 stopniach przez przez 45 minut.
Zobacz więcej przepisów na potrawy wielkanocne