Składniki:
- 500 g mąki tortowej,
- kapusta wigilijna z grzybami (kliknij w link, by sprawdzić przepis),
- pół kostki świeżych drożdży,
- 2 żółtka,
- 1 całe jajko,
- 80 g masła,
- 150 ml śmietany 18%,
- 200 ml mleka,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka cukru,
- czarnuszka lub kminek do posypania.
Przygotowanie:
Paszteciki wigilijne na bazie drożdżowego ciasta to doskonały dodatek do czerwonego barszczu. Ich przygotowanie jest dość pracochłonne, ale warte każdego wysiłku. Jeśli potrzebujesz szybszej opcji, do pasztecików wigilijnych wykorzystaj kupione w sklepie ciasto francuskie.
Z naszego przepisu powinno wyjść 40 pasztecików, czyli około 8-10 porcji. Z powodzeniem sprawdzą się jako jedna z 12 wigilijnych potraw.
- Mąkę przesiej do dużej miski, dodaj drożdże i cukier.
- Dodaj ciepłe mleko, cały czas mieszając.
- Wyrób ciasto, nakryj ściereczką i odstaw na 20 minut do lekkiego wyrośnięcia.
- Dodaj roztopione masło, sól, jajka i śmietanę i ponownie zagnieć ciasto.
- Odstaw ponownie na 30 minut.
- Rozwałkuj ciasto na placek o grubości 3-5 mm i podziel je na 4 części (paski).
- Z brzegu każdego paska ułóż farsz z kapusty wigilijnej (wzdłuż dłuższego boku), zwiń w rulonik i zlep oba jego końce (żeby nadzienie pozostało na swoim miejscu).
- Pokrój każdy rulonik na mniejsze części.
- Paszteciki wigilijne posmaruj żółtkiem i posyp kminkiem lub czarnuszką i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 30-35 minut.
Farsz z kapusty i grzybów śmiało możesz zastąpić farszem z pieczarek. Wystarczy, że podsmażysz cebulkę, pokrojone pieczarki, dodasz sól i pieprz - paszteciki wigilijne z pieczarkami są równie pyszne.
Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 15.11.2019
Więcej przepisów na wigilijne potrawy:
Sprawdzony przepis na pierogi z kapustą i grzybami
Przepis na tradycyjną kapustę z grochem