Pasty do jajek sprawdzają się do faszerowania, ale także do nakładania na ugotowane połówki jajek, dokładnie tak jak w przypadku majonezu. Dzięki nim klasyczna potrawa może zyskać nowoczesny, orzeźwiający smak. Nie musisz korzystać tylko z oczywistych składników. Zamiast tego postaw na tuńczyka, kapary, łososia, a także pesto.
Spis treści:
- Pasta tuńczykowa z twarożkiem i oliwkami
- Pasta łososiowa ze śmietaną i pieprzem
- Pasta bazyliowa z pesto i jogurtem
- Różowa pasta do jajek z szynką i majonezem
- Pasta czosnkowa z twarożkiem
- Pasta musztardowa z miodem i śmietaną
Pasta tuńczykowa z twarożkiem i oliwkami
Składniki na 4 porcje:
- 4 jajka ugotowane na twardo,
- 2 łyżki twarożku,
- szalotka,
- 4 łyżki tuńczyka z puszki,
- łyżeczka kaparów lub oliwek,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
- Ugotowane jajka ostudź pod zimną wodą, obierz ze skorupek, nie uszkadzając białek, przekrój na pół. Wyjmij żółtka.
- Żółtka utrzyj z twarożkiem. Dodaj bardzo drobno posiekaną szalotkę, tuńczyka osączonego z zalewy i kapary lub oliwki.
- Całość zmiksuj, przypraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Doskonały będzie pieprz cytrynowy, możesz też dodać trochę soku z cytryny. Pastą do jaj napełnij białka. Udekoruj wedle uznania.
fot. Pasta tuńczykowa z twarożkiem i oliwkami/Adobe Stock, czarny_bez
Pasta łososiowa ze śmietaną i pieprzem
Składniki na 4 porcje:
- 4 jajka ugotowane na twardo,
- 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany,
- 6 plastrów wędzonego łososia,
- łyżeczka zielonego pieprzu.
Sposób przygotowania:
- Jajka obierz, nie uszkadzając białek. Przekrój na pół, wyjmij żółtka.
- Plastry łososia pokrój w kostkę, a następnie zmiksuj ze śmietaną. Dodaj ugotowane żółtka, zmiksuj.
- Przypraw solą i pieprzem. Na koniec dodaj zielony pieprz, wymieszaj. Udekoruj świeżym szczypiorkiem.
fot. Pasta łososiowa ze śmietaną i pieprzem/Adobe Stock, joanna wnuk
Pasta bazyliowa z pesto i jogurtem
Składniki na 4 porcje:
- 4 jajka ugotowane na twardo,
- 2 łyżki gęstego jogurtu,
- 2 łyżki zielonego pesto,
- 2 łyżki posiekanej bazylii.
Sposób przygotowania:
- Ugotowane jajka ostudź pod zimną wodą, obierz ze skorupek, nie uszkadzając białek, przekrój na pół. Wyjmij żółtka.
- Żółtka utrzyj na gładko z pesto i jogurtem.
- Dodaj drobniutko posiekane listki bazylii, wymieszaj. Przypraw do smaku solą i pieprzem.
- Farszem napełnij połówki białek. Zieloną pastę do jaj możesz też przygotować z mielonego szpinaku wymieszanego ze śmietaną i żółtkami jajek.
fot. Pasta bazyliowa z pesto i jogurtem/Adobe Stock, istetiana
Różowa pasta do jajek z szynką i majonezem
Składniki na 4 porcje:
- 4 jajka ugotowane na twardo,
- 2 łyżki gęstego majonezu,
- 4 plastry szynki konserwowej,
- sól, pieprz, ostra papryka.
Sposób przygotowania:
- Ugotowane jajka ostudź pod zimną wodą, obierz ze skorupek, nie uszkadzając białek, przekrój na pół. Wyjmij żółtka.
- Plastry szynki pokrój w kostkę i zmiksuj z majonezem.
- Dodaj ugotowane żółtka, zmiksuj. Przypraw solą, pieprzem i papryką, wymieszaj.
- Napełnij połówki białek.
- Doskonałym dodatkiem do tej pasty do jaj jest majonez chrzanowy lub łyżeczka utartego chrzanu.
fot. Różowa pasta do jajek z szynką i majonezem/Adobe Stock, zi3000
Pasta czosnkowa z twarożkiem
Składniki na 4 porcje:
- 4 jajka ugotowane na twardo,
- 3 łyżki twarożku,
- 2 ząbki czosnku,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
- Ugotowane jajka ostudź pod zimną wodą, obierz ze skorupek, nie uszkadzając białek, przekrój na pół. Wyjmij żółtka.
- Twarożek utrzyj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i żółtkami.
- Przypraw solą i pieprzem. Napełnij pastą do jaj połówki białek. Ewentualnie udekoruj szczypiorkiem.
fot. Pasta czosnkowa z twarożkiem/Adobe Stock, dashtik
Pasta musztardowa z miodem i śmietaną
Składniki na 4 porcje:
- 4 jajka ugotowane na twardo,
- 2 łyżki gęstej śmietany,
- łyżeczka ostrej musztardy,
- łyżeczka miodu,
- słodka papryka mielona,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
- Ugotowane jajka ostudź pod zimną wodą, obierz ze skorupek, nie uszkadzając białek, przekrój na pół. Wyjmij żółtka.
- Żółtka utrzyj na krem z musztardą, gęstą śmietaną i łyżeczką miodu.
- Przypraw do smaku solą i świeżo mielonym pierzem. Przygotowanym farszem napełnij połówki białek. Udekoruj ziołami.
- Do pasty do jaj możesz dodać łyżkę posiekanego drobniutko koperku lub posyp mieloną papryką.
fot. Pasta musztardowa z miodem i śmietaną/Adobe Stock, Brent Hofacker
Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 27.03.2013
Zobacz także inne przepisy na wielkanocne jajka: