Pasty do jaj - 6 pysznych przepisów na Wielkanoc i nie tylko

pasta do jajek fot. Adobe Stock, grkphoto
Pasty do jaj to świetny dodatek na wielkanocnym stole, ale nie tylko. To idealny pomysł także na imprezową przekąskę podczas spotkań rodzinnych. Możesz dowolnie kombinować ze składnikami i tworzyć pyszne pasty do faszerowanych jajek lub kłaść je tak jak majonez - na ugotowaną połówkę jaja.
/ 22.03.2022 11:30
pasta do jajek fot. Adobe Stock, grkphoto

Pasty do jajek sprawdzają się do faszerowania, ale także do nakładania na ugotowane połówki jajek, dokładnie tak jak w przypadku majonezu. Dzięki nim klasyczna potrawa może zyskać nowoczesny, orzeźwiający smak. Nie musisz korzystać tylko z oczywistych składników. Zamiast tego postaw na tuńczyka, kapary, łososia, a także pesto.

Spis treści:

  1. Pasta tuńczykowa z twarożkiem i oliwkami
  2. Pasta łososiowa ze śmietaną i pieprzem
  3. Pasta bazyliowa z pesto i jogurtem
  4. Różowa pasta do jajek z szynką i majonezem
  5. Pasta czosnkowa z twarożkiem
  6. Pasta musztardowa z miodem i śmietaną

Pasta tuńczykowa z twarożkiem i oliwkami

Składniki na 4 porcje:

  • 4 jajka ugotowane na twardo,
  • 2 łyżki twarożku,
  • szalotka,
  • 4 łyżki tuńczyka z puszki,
  • łyżeczka kaparów lub oliwek,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Ugotowane jajka ostudź pod zimną wodą, obierz ze skorupek, nie uszkadzając białek, przekrój na pół. Wyjmij żółtka.
  2. Żółtka utrzyj z twarożkiem. Dodaj bardzo drobno posiekaną szalotkę, tuńczyka osączonego z zalewy i kapary lub oliwki.
  3. Całość zmiksuj, przypraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Doskonały będzie pieprz cytrynowy, możesz też dodać trochę soku z cytryny. Pastą do jaj napełnij białka. Udekoruj wedle uznania.

pasta do jajek z tuńczykiem
fot. Pasta tuńczykowa z twarożkiem i oliwkami/Adobe Stock, czarny_bez

Pasta łososiowa ze śmietaną i pieprzem

Składniki na 4 porcje:

  • 4 jajka ugotowane na twardo,
  • 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany,
  • 6 plastrów wędzonego łososia,
  • łyżeczka zielonego pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. Jajka obierz, nie uszkadzając białek. Przekrój na pół, wyjmij żółtka.
  2. Plastry łososia pokrój w kostkę, a następnie zmiksuj ze śmietaną. Dodaj ugotowane żółtka, zmiksuj.
  3. Przypraw solą i pieprzem. Na koniec dodaj zielony pieprz, wymieszaj. Udekoruj świeżym szczypiorkiem.

pasta do jajek z łososiem
fot. Pasta łososiowa ze śmietaną i pieprzem/Adobe Stock, joanna wnuk

Pasta bazyliowa z pesto i jogurtem

Składniki na 4 porcje:

  • 4 jajka ugotowane na twardo,
  • 2 łyżki gęstego jogurtu,
  • 2 łyżki zielonego pesto,
  • 2 łyżki posiekanej bazylii.

Sposób przygotowania:

  1. Ugotowane jajka ostudź pod zimną wodą, obierz ze skorupek, nie uszkadzając białek, przekrój na pół. Wyjmij żółtka.
  2. Żółtka utrzyj na gładko z pesto i jogurtem.
  3. Dodaj drobniutko posiekane listki bazylii, wymieszaj. Przypraw do smaku solą i pieprzem.
  4. Farszem napełnij połówki białek. Zieloną pastę do jaj możesz też przygotować z mielonego szpinaku wymieszanego ze śmietaną i żółtkami jajek.

pasta do jajek z bazylią i pesto
fot. Pasta bazyliowa z pesto i jogurtem/Adobe Stock, istetiana

Różowa pasta do jajek z szynką i majonezem

Składniki na 4 porcje:

  • 4 jajka ugotowane na twardo,
  • 2 łyżki gęstego majonezu,
  • 4 plastry szynki konserwowej,
  • sól, pieprz, ostra papryka.

Sposób przygotowania:

  1. Ugotowane jajka ostudź pod zimną wodą, obierz ze skorupek, nie uszkadzając białek, przekrój na pół. Wyjmij żółtka.
  2. Plastry szynki pokrój w kostkę i zmiksuj z majonezem.
  3. Dodaj ugotowane żółtka, zmiksuj. Przypraw solą, pieprzem i papryką, wymieszaj.
  4. Napełnij połówki białek.
  5. Doskonałym dodatkiem do tej pasty do jaj jest majonez chrzanowy lub łyżeczka utartego chrzanu.

różowa pasta do jajek z szynką
fot. Różowa pasta do jajek z szynką i majonezem/Adobe Stock, zi3000

Pasta czosnkowa z twarożkiem

Składniki na 4 porcje:

  • 4 jajka ugotowane na twardo,
  • 3 łyżki twarożku,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Ugotowane jajka ostudź pod zimną wodą, obierz ze skorupek, nie uszkadzając białek, przekrój na pół. Wyjmij żółtka.
  2. Twarożek utrzyj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i żółtkami.
  3. Przypraw solą i pieprzem. Napełnij pastą do jaj połówki białek. Ewentualnie udekoruj szczypiorkiem.

pasta do jajek z twarożkiem
fot. Pasta czosnkowa z twarożkiem/Adobe Stock, dashtik

Pasta musztardowa z miodem i śmietaną

Składniki na 4 porcje:

  • 4 jajka ugotowane na twardo,
  • 2 łyżki gęstej śmietany,
  • łyżeczka ostrej musztardy,
  • łyżeczka miodu,
  • słodka papryka mielona,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Ugotowane jajka ostudź pod zimną wodą, obierz ze skorupek, nie uszkadzając białek, przekrój na pół. Wyjmij żółtka.
  2. Żółtka utrzyj na krem z musztardą, gęstą śmietaną i łyżeczką miodu.
  3. Przypraw do smaku solą i świeżo mielonym pierzem. Przygotowanym farszem napełnij połówki białek. Udekoruj ziołami.
  4. Do pasty do jaj możesz dodać łyżkę posiekanego drobniutko koperku lub posyp mieloną papryką.

Pasta musztardowa do jajek
fot. Pasta musztardowa z miodem i śmietaną/Adobe Stock, Brent Hofacker

Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 27.03.2013

Zobacz także inne przepisy na wielkanocne jajka:

Sałatka z pora i jajka - przepis na sałatkę na imprezę, święta, dodatek do obiadu
Sałatka z pora i jajka - przepis na sałatkę na imprezę, święta, dodatek do obiadu
Sałatka z pora i jajka to prosta i tania sałatka, która dobrze smakuje z pieczonym mięsem lub z wędliną. Do sałatki z pora i jajka dodaj kwaśne jabłko - najlepiej jonagold lub szarą renetę.
Jajka faszerowane rzodkiewką - łatwy przepis na Wielkanoc
Jajka faszerowane rzodkiewką - łatwy przepis na Wielkanoc
Jajka faszerowane rzodkiewką przygotujesz w zaledwie 20 minut. Podawaj je z koperkiem lub szczypiorkiem i, obowiązkowo, świeżym, chrupiącym pieczywem.
Jajka faszerowane szpinakiem - wykwintny przepis na Wielkanoc
Jajka faszerowane szpinakiem - wykwintny przepis na Wielkanoc
Jajka faszerowane szpinakiem to ciekawy i pyszny przepis na wielkanocną przekąskę. Aby miały wyrazisty smak, dopraw je czosnkiem, sokiem z cytryny i koperkiem.
Jajka faszerowane pieczarkami i majonezem. Prosty przepis
Jajka faszerowane pieczarkami i majonezem. Prosty przepis
Jajka faszerowane pieczarkami to obowiązkowa pozycja na wielkanocnym stole. Dodaj do nich majonezu oraz podsmażonej cebulki.
Jajka faszerowane tuńczykiem. Sprawdzony i prosty przepis
Jajka faszerowane tuńczykiem. Sprawdzony i prosty przepis
Jajka faszerowane tuńczykiem podawaj z dużą ilością koperku. Będzie też do nich pasować natka pietruszki lub posiekany szczypiorek.
Sałatka wiosenna z łososiem, rzodkiewkami i jajkami: prosty przepis
Sałatka wiosenna z łososiem, rzodkiewkami i jajkami: prosty przepis
Sałatka wiosenna jest kolorowa i pełna witamin. Zamiast łososia możesz użyć piersi z kurczaka. Poza sezonem pomiń dodatek szparagów.
Jajka faszerowane awokado. Najprostszy przepis na Wielkanoc
Jajka faszerowane awokado. Najprostszy przepis na Wielkanoc
Jajka faszerowane awokado to dobry pomysł na ciekawą przystawkę na święta wielkanocne. Dodaj do nich kolorowego pieprzu i świeżego szczypiorku.

Redakcja poleca

REKLAMA