MAKARON Z TUŃCZYKIEM: makaron z tuńczykiem z puszki

makaronowe muszle z tuńczykiem fot. www.beatapolatynska.pl/licencja
Makaron z tuńczykiem to świetna przystawka, którą przygotujesz w nie więcej niż 20 minut – sprawdź nasze przepisy!
Sylwia Kazimierczuk / 08.05.2017 15:12
makaronowe muszle z tuńczykiem fot. www.beatapolatynska.pl/licencja

Makaron z tuńczykiem przyrządzany na zimno lub na ciepło, zapiekany z kremowym sosem ciekawie komponuje się w różnych zapiekankach. Świderki, kokardki lub kolanka możemy połączyć z tuńczykiem z puszki lub stekiem, który przygotujemy na parze. Makaron z tuńczykiem i pomidorami lub szpinakiem to idealne danie na lunch – sprawdź nasze przepisy!

Makaron z tuńczykiem z puszki: przepis

Oto składniki na makaron z tuńczykiem z puszki:

  • 2 cebule dymki
  • 400 g makaronu typu świderki
  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
  • 200 g kukurydzy z puszki
  • 2 łyżki majonezu

Jak zrobić makaron z tuńczykiem z puszki?

Drobno siekamy cebulę dymkę. Do dużego rondla wlewamy wodę i gotujemy makaron al dente. Odcedzamy i pozostawiamy do wystygnięcia. Dokładamy cebulkę, tuńczyka, kukurydzę i majonez. Wszystko dokładnie mieszamy. Tak przygotowany makaron z tuńczykiem możemy serwować zarówno na zimno, jak i na gorąco.

Makaron z tuńczykiem i pomidorami: przepis

Oto składniki na makaron z tuńczykiem i pomidorami:

  • ¼ kostki masła
  • puszka pomidorów
  • szczypta soli
  • szczypta białego pieprzu
  • 400 g makaronu typu świderki lub kokardki
  • 100 g sera ricotta
  • puszka tuńczyka w oleju
  • parę listków bazylii
  • garść startego żółtego sera

Jak zrobić makaron z tuńczykiem i pomidorami?

Rozgrzewamy masło na patelni i podsmażamy razem z pomidorami z puszki. W międzyczasie wlewamy do dużego garnka wodę i gotujemy makaron do momentu, aż będzie al dente. Odcedzamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Do makaronu dokładamy ser, tuńczyka i sos pomidorowy. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i posypujemy bazylią. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 15 minut. Makaron z tuńczykiem świetnie nadaje się jako przystawka lub danie główne podczas przyjęcia ze znajomymi.

Makaron z tuńczykiem i szpinakiem: przepis

Oto składniki na makaron z tuńczykiem i szpinakiem:

  • 400 g spaghetti
  • średnia cebula
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • papryczka chili
  • puszka tuńczyka w zalewie
  • garść oliwek
  • skórka otarta z cytryny
  • 200 g szpinaku

Jak zrobić makaron z tuńczykiem i szpinakiem?

Do dużego garnka wlewamy wodę i gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Na patelni podsmażamy cebulę i posiekany czosnek. Dodajemy pokrojoną paprykę, tuńczyka i oliwki. Tak przygotowany makaron z tuńczykiem dekorujemy młodymi liśćmi szpinaku i skórką otartą z cytryny.

Sprawdź inne przepisy na przekąski

   

Redakcja poleca

REKLAMA