Makaron z tuńczykiem przyrządzany na zimno lub na ciepło, zapiekany z kremowym sosem ciekawie komponuje się w różnych zapiekankach. Świderki, kokardki lub kolanka możemy połączyć z tuńczykiem z puszki lub stekiem, który przygotujemy na parze. Makaron z tuńczykiem i pomidorami lub szpinakiem to idealne danie na lunch – sprawdź nasze przepisy!
Makaron z tuńczykiem z puszki: przepis
Oto składniki na makaron z tuńczykiem z puszki:
- 2 cebule dymki
- 400 g makaronu typu świderki
- 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
- 200 g kukurydzy z puszki
- 2 łyżki majonezu
Jak zrobić makaron z tuńczykiem z puszki?
Drobno siekamy cebulę dymkę. Do dużego rondla wlewamy wodę i gotujemy makaron al dente. Odcedzamy i pozostawiamy do wystygnięcia. Dokładamy cebulkę, tuńczyka, kukurydzę i majonez. Wszystko dokładnie mieszamy. Tak przygotowany makaron z tuńczykiem możemy serwować zarówno na zimno, jak i na gorąco.
Makaron z tuńczykiem i pomidorami: przepis
Oto składniki na makaron z tuńczykiem i pomidorami:
- ¼ kostki masła
- puszka pomidorów
- szczypta soli
- szczypta białego pieprzu
- 400 g makaronu typu świderki lub kokardki
- 100 g sera ricotta
- puszka tuńczyka w oleju
- parę listków bazylii
- garść startego żółtego sera
Jak zrobić makaron z tuńczykiem i pomidorami?
Rozgrzewamy masło na patelni i podsmażamy razem z pomidorami z puszki. W międzyczasie wlewamy do dużego garnka wodę i gotujemy makaron do momentu, aż będzie al dente. Odcedzamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Do makaronu dokładamy ser, tuńczyka i sos pomidorowy. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i posypujemy bazylią. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 15 minut. Makaron z tuńczykiem świetnie nadaje się jako przystawka lub danie główne podczas przyjęcia ze znajomymi.
Makaron z tuńczykiem i szpinakiem: przepis
Oto składniki na makaron z tuńczykiem i szpinakiem:
- 400 g spaghetti
- średnia cebula
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 3 ząbki czosnku
- papryczka chili
- puszka tuńczyka w zalewie
- garść oliwek
- skórka otarta z cytryny
- 200 g szpinaku
Jak zrobić makaron z tuńczykiem i szpinakiem?
Do dużego garnka wlewamy wodę i gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Na patelni podsmażamy cebulę i posiekany czosnek. Dodajemy pokrojoną paprykę, tuńczyka i oliwki. Tak przygotowany makaron z tuńczykiem dekorujemy młodymi liśćmi szpinaku i skórką otartą z cytryny.
Sprawdź inne przepisy na przekąski