Morze koreczków na stole zawsze wygląda bardzo efektownie, a ich przygotowanie wcale nie zajmuje tak dużo czasu, jak mogłoby się wydawać. Sekret szybkiego robienia przepysznych koreczków to przede wszystkim organizacja i dokładne zaplanowanie tego, co chcesz podać gościom.
Szybkie i smaczne koreczki na imprezę
Nie ma co porywać się na 100 różnych kombinacji. Najlepiej zdecyduj się na kilka, których smaku będziesz pewna. Jednak nie bój się łączyć różnych smaków, tekstur i kolorów. Im ciekawsze są koreczki, tym więcej zjedzą ich goście!
Klasycznym wyborem są koreczki w formie kanapek. Wystarczy, że potniesz na małe kwadraty chleb tostowy, a na górę dodasz plasterek szynki, kawałek sera i oliwkę. Bardzo dużym powodzeniem cieszą się też połączenia wędlin i serów z owocami. Melon owinięty szynką parmeńską lub gorgonzola z gruszką z pewnością znajdą swoich fanów.
A może koreczki na ciepło? Wymagają nieco więcej pracy, ale z pewnością są jej warte. Nasze typu to namoczone suszone śliwki owinięte boczkiem, a następnie grillowane oraz pieczone minikuleczki mozzarelli w szynce parmeńskiej zamknięte w połówkach pomidorka koktajlowego.
Pamiętaj, że koreczki imprezowe nie powinny brudzić palców ani tym bardziej ubrań twoich gości. Zrezygnuj więc z tłustych rzeczy i sosów, które mogą wypłynąć prosto na wieczorową suknie – z pewnością nie pomoże to w utrzymaniu miłej atmosfery (ani przyjaznych stosunków z gośćmi ;).