Składniki:
- 6 filetów śledziowych (z matiasów w sosie własnym)
- 5 łyżek rodzynek
- cebula
- pół strąka marynowanej papryki
- kieliszek białego wina
- 1/4 szklanki oleju
- 1/4 szklanki keczupu
- szczypta cynamonu
- czarny pieprz
- gałązki koperku i plasterki cytryny
Marynata:
- pół szklanki octu winnego
- szklanka wody
- liście laurowe
- 6 ziaren ziela angielskiego i pieprzu
- łyżeczka ziaren gorczycy
- szczypta cukru
- pieprz
Przygotowanie:
- Przygotuj marynatę: ocet, wodę i przyprawy zagotuj, ostudź. Filety opłucz, osusz, zalej marynatą, przykryj i odstaw na kilka godzin. Umyte rodzynki zalej winem i odstaw do napęcznienia.
- Filety osącz, pokrój w długie paski, zwiń w koreczki, wkładając do środka każdego po kilka rodzynek. Zepnij wykałaczkami, ułóż na półmisku.
- Cebulę posiekaj, zeszklij na łyżce oleju. Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę, keczup i resztę oleju. Dopraw cynamonem, cukrem i pieprzem. Sos wymieszaj, polej nim koreczki i schłodź. Udekoruj koperkiem i cytryną.