Koreczki przyrządzane na bazie owoców, warzyw lub serów doskonale sprawdzają się na przystawkę. Pokrojone w kosteczkę składniki możemy dobierać dowolnie, według gustu i upodobań. Przygotowane na bazie tortilli ciekawie smakują zarówno na zimno, jak i na ciepło. Sprawdź nasze przepisy na doskonałe koreczki, które przygotujesz w niecałe 15 minut!
Koreczki owocowe: przepis
Oto składniki na koreczki owocowe:
- banany
- kiwi
- brzoskwinie
- sok z cytryny
- mango
Jak zrobić koreczki owocowe?
Kroimy banany, kiwi, brzoskwinie oraz mango na mniejsze kawałeczki. Wszystkie owoce moczymy dokładnie w soku z cytryny, aby nie ściemniały. Przygotowujemy patyczki do koreczków. Powoli nadziewamy każdy kawałek owoców i nakładamy kolejno tworząc różne kombinacje smakowe. Tak przygotowane koreczki przekładamy do lodówki do schłodzenia. Idealnie pasują na imprezy okolicznościowe.
Koreczki na imprezę: przepis
Oto składniki na koreczki na imprezę:
- 2 ziemniaki
- jajko na twardo
- filety z makreli
- oliwki zielone
- oliwa z oliwek
- sok z cytryny
Jak zrobić koreczki na imprezę?
Ziemniaki dokładnie obieramy, myjemy i gotujemy we wrzącej i osolonej wodzie. Kroimy w kosteczkę i odkładamy do wystygnięcia. Gotujemy jajko na twardo i studzimy. Kroimy na mniejsze kawałki i odstawiamy do przestygnięcia. Filety z makreli oczyszczamy, posypujemy solą i skrapiamy sokiem z cytryny. Kroimy na mniejsze plasterki. Oliwki przekłuwamy na pół lub pozostawiamy w całości – usuwamy ewentualne pestki. Nakłuwamy wszystkie składniki na patyczki do koreczków w dowolnych kombinacjach. Skrapiamy całość oliwą z oliwek. Tak przyrządzone koreczki idealnie sprawdzają się jako przekąska w gronie znajomych.
Koreczki z tortilli: przepis
Oto składniki na koreczki z tortilli:
- placki z tortilli
- 20 dag szynki
- kulki mozzarelli
- suszone pomidory
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Jak zrobić koreczki z tortilli?
Wykładamy gotowe placki z tortilli i delikatnie smarujemy ulubionym sosem majonezowym, ketchupem lub winegretem. Kroimy szynkę na drobne plasterki lub w kostkę. Kulki mozzarelli kroimy na mniejsze kawałki lub zostawiamy w całości, jeżeli są w wersji mini. Suszone pomidory tniemy na kawałki. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Przygotowane składniki wkładamy na patyczki do koreczków w dowolnych kombinacjach. Idealnie smakują zarówno w wersji na zimno, jak i na ciepło.
Sprawdź inne przepisy na przekąski