Składniki:
- melon (siatkowy, miodowy, kantalupa)
- 10 dag plasterków salami
- 20 dag minikulek mozzarelli
- 20 dag pomidorków koktajlowych
- 15 dag czarnych oliwek
- 5 gałązek bazylii
- 3–4 łyżki wytrawnego porto
- zioła prowansalskie
- grubo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
- Melon przekrój, usuń pestki, obierz. Miąższ pokrój w grubszą kostkę i skrop porto. Plasterki salami przekrój na połówki i zwiń w ruloniki. Pomidorki umyj, większe przekrój na pół.
- Oliwki i kulki mozzarelli osącz z zalewy. Z gałązek oderwij listki bazylii. Na kawałkach melona ułóż przygotowane składniki i za pomocą długich wykałaczek połącz je ze sobą w koreczki. Oprósz ziołami i pieprzem. Ułóż na tacy.