Pomysłów na smakowe połączenia pod postacią niepozornych kanapek na sylwestra jest całe mnóstwo. Naszym zdaniem najważniejsze jest opracowanie listy składników i dodatków, by przekąski wyglądały fantazyjnie i łączyły ciekawe smaki i struktury. Co ci się przyda podczas przygotowań na imprezę?
Pasty i smarowidła na kanapki na sylwestra
Zapomnij o zwykłym maśle, które rozpuszcza się i brudzi. Wyjątkiem może być masło czosnkowe, które nada kanapce ciekawego wyrazu, ale sugerujemy pasty do kanapek. Nieodłącznym elementem są pasty jajeczne czy z awokado - guacamole możesz podać też do tortilli czy nachos. Hitem twojej imprezy mogą być wegańskie alternatywy np. pasztetu, czyli pasztet z fasoli z majerankiem lub pasztet z ciecierzycy.
Takie smarowidła nie wyglądają zbyt atrakcyjnie na pieczywie, więc warto skontrastować je z czerwoną papryką, zieloną sałatą, kiszonkami czy podsmażoną cebulką, ale warto wykonać jeden pasztet, który sprawdzi się nie tylko na kanapkach na sylwestra i solo.
Pasztet z ciecierzycy - przepis
Składniki:
- puszka odsączonej ciecierzycy,
- 6 łyżek oliwy z oliwek,
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 3 ziarenka ziela angielskiego,
- 5 czubatych łyżek kaszy manny,
- 2 jajka,
- 1 cebula,
- 2 marchewki,
- 1 pietruszka,
- 1 kawałek selera korzeniowego,
- 3 ząbki czosnku,
- pęczek natki pietruszki,
- 2 łyżeczki słodkiej papryki,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Ciecierzycę odsącz z płynu. Cebulę i czosnek posiekaj, na tarce o grubych oczkach zetrzyj marchewkę, pietruszkę i selera. Podsmaż i ostudź.
- Na rozgrzanej patelni podsmaż cebulę, dodaj czosnek i pozostałe warzywa. Wszystko razem podsmaż.
- Natkę pietruszki posiekaj na drobno. Do blendera wrzuć ciecierzycę i warzywa, dopraw solą i pieprzem, dodaj kaszę i jaja. Zblenduj i przełóż do foremki wyłożonej papierem.
- Pasztet z ciecierzycy na kanapki na sylwestra piecz przez 50-60 minut w 190 stopniach.
Jakich kanapek nie podawać na sylwestra
Paszety mięsne czy warzywne podawaj z warzywami oraz np. kiełkami. Warto postawić na marynowaną paprykę, cebulkę czy pikle, niemniej jednak odradzamy podawanie w sylwestrową noc kanapek z marynowanymi grzybami czy past rybnych. Dlaczego?
Kanapki na sylwestra są najczęściej serwowane na początku imprezy i nie są chowane do lodówki. Będą narażone na wysoką temperaturę, światło i w tym czasie nawet najlepsza pasta rybna może zacząć się psuć - wg zasad ryby, krewetki i owoce morza powinny pozostawać w temperaturze pokojowej nie dłużej, niż przez 2 godziny. Ta sama zasada dotyczy wędlin.
fot. Adobe Stock
Z kolei grzyby, zwłaszcza marynowane, są ciężkostrawne i lepiej nie podawać ich z alkoholem lub serwować w niewielkiej ilości, podobnie jak np. bigos, który często występuje jako ciepłe danie na imprezach.
fot. Adobe Stock
Jak serwować kanapki
Zazwyczaj gospodarze decydują się na tradycyjny biały chleb, bagietkę - jest to jak najbardziej uzasadniony logistycznie i finansowo wybór. Większość z nas chętnie zje minikanapkę udekorowaną pomidorkiem koktajlowym, ale warto też postawić na np. koreczki kanapkowe, wykonać niewielkich rozmiarów burgery (tu warto pokusić się o zrobienie domowych burgerów) czy postawić na efektowne i łatwe w jedzeniu roladki z tortilli lub pokrojone w trójkąty kanapki.
fot. Adobe Stock
Warto podawać kanapki na sylwestra na desce, półmisku czy talerzu. Wybieraj też różnego rodzaju pieczywo: białe, żytnie, pełnoziarniste.
Czytaj także: Przekąski na sylwestra Kanapki z krakersów na sylwestraPrzekąski z ciasta rancuskiego na imprezę