Nie zawsze mamy czas upichcić na śniadanie coś wyjątkowego, niebanalnego, a przecież warto zacząć dzień od drobnych przyjemności, które sprawią, że jego dalszy ciąg będzie bardziej udany. Placki przygotowujemy na różne sposoby - z owocami, serem, ziemniaczane... Wybór zatem jest spory. Jeżeli jednak znudziły Ci się tradycyjne przepisy, albo po prostu zapragnęłaś czegoś nowego, warto skierować swoja uwagę w stronę kukurydzianych placków. Nie są one innowacją – od wielu lat Meksyk słynie z przygotowywania ich w nieco pikantnej formie, lub właśnie – z awokado! Miąższ tego owocu może zastąpić nawet masło, a jego kształt i wyżłobienie po wyjętej pestce można wykorzystać, gdy chcemy np. efektownie podać krewetki . Jego zastosowanie jest bardzo szerokie i uniwersalne, awokado kusi na pierwszy rzut oka swoim kolorem.
Polecamy: Jakie są chilijskie sposoby na kukurydzę?
Jak przyrządzić placek kukurydziany?
W misce wymieszaj jajko, niskotłuszczowy jogurt, mąkę pszenną, łyżkę mąki kukurydzianej – wszystko na gładką, jednolitą masę. Następnie dodaj puszkę kukurydzy (ok. 200 g) i posiekaną cebulę dymkę (mogą być dwie – zależy od wielkości).
Połowę masy smaż na rozgrzanej, polanej uprzednio oliwą patelni – wierzch placka powinien być złocisty i chrupiący. Tak samo postępuj z drugą częścią masy. W tym samym czasie na innej patelni smaż plasterki chudego bekonu (ok. 2 minut). Ciepłe placki ułóż na talerzach, udekoruj je bekonem i kawałkami awokado, a jeżeli nie liczysz ilości spożywanych kalorii, możesz polać danie syropem klonowym.
Tak przyrządzone placki możesz podawać również z guacamole, pomidorami, a zamiast bekonu – użyć np. zwykłej szynki.